Sokasodnak a kemény hangok a brit jegybankon belül

Mark Carney Bank of England BOE jegybank
Governor of the Bank of England Mark Carney speaks during an Inflation Report press conference at the Bank of England in London on August 6, 2015. The Bank of England has voted to leave its main interest rate at a record-low 0.50 percent in the face of zero inflation, it said today. AFP PHOTO / Anthony Devlin
Vágólapra másolva!
Még a kínai gazdaság gyengébb teljesítménye sem tántoríthatja el az angol jegybankot attól, hogy jövő év elején kamatemelésről döntsön, állítja számos közgazdász, ráadásul több jegybankári kommentár is erről tanúskodik. 
Vágólapra másolva!

A Bloomberg szokásos havi piaci felmérése szerint a válaszadók több mint kétharmada úgy gondolja, hogy hiába látni a kínai gazdaság egén egyre több viharfelhőt, ez még így is kevés ahhoz, hogy eltántorítsa a Bank of England döntéshozóit a 2009 óta érvényben lévő monetáris politika befejezésétől.

Itt az alkalmazkodás ideje

Az angol jegybank a pénzügyi válság kirobbanása után a Fedhez hasonló gyors lépésekkel csökkentett az alapkamatot 0,5 százalékos történelmi mélypontra, és azóta is laza, alkalmazkodó monetáris politikát folytat. Ugyanakkor a Bank of England jegybankárai kezdik úgy látni, hogy a brit gazdaság egyre jobb formában van, és vélhetően nem kell a végtelenségig arra várni, hogy megtegyék a szükséges lépéseket.

A legutóbbi kamatdöntő ülésen Ian McCafferty már az irányadó ráta emelése mellett szavazott, Kristin Forbes pedig múlt héten azt nyilatkozta, hogy időben jóval közelebb vagyunk már az első szigorításhoz. Ezen nyilatkozatokba illeszkedik Martin Weale azon meglátása is, hogy jóval hamarabb sor kerülhet az első emelésre, mivel az infláció 2 százalék fölött lesz 2-3 éves időtávon.

A fenti nyilatkozatok fényében nem is meglepő, hogy

piaci elemzők 25 bázispontos emelést prognosztizálnak 2016. első negyedévében.

Viszont a határidős árazások kevésbé szaladnak ennyire előre, ott csak a jövő év második felére teszik a kamatemelés várható időpontját. Mindenesetre a piac úgy látja, hogy McCafferty továbbra is marad héja (azaz támogatja a kamatemelést), és egy további monetáris tag csatlakozhat hozzá év végéig.

Az angol jegybank az alapkamatot 2009 óta rekordalacsony szinten tartja. Forrás: Bank of England, Bloomberg

Az amerikaiak tétováznak

Az amerikai jegybank is a két százalékos inflációs rátához és a foglalkoztatottsági mutatókhoz kötötte a kamatemelést. A pénzpiac az e heti Fed kamatdöntő ülés eredményét várja, ahol végre kiderül, hogy 9 év után először emel-e kamatot a jegybank. A piac és vélhetően maga a Fed is megosztott abban, hogy érett-e az amerikai gazdaság a lépésre, mert számos mutató (GDP-adat, munkanélküliség) szerint már itt az ideje a szigorításnak, ugyanakkor az inflációs fronton még bőven van elmaradás, illetve több adat is torz képet mutat.

A túl korai kamatemelés több kárt okozhat az Egyesült Államok gazdaságának, mint amennyi előnnyel járna"

- figyelmeztet Andrew Levin közgazdász, ami korábban a jelenlegi Fed-elnök, Janet Yellen tanácsadója is volt. A Darmouth College közgazdásza szerint amíg az USA nem éri el a teljes foglalkoztatottsági szintet, addig hiba lenne a kamatemelés.

Az amerikai jegybank épülete Forrás: AFP / Getty Images