A bank megválik neoreneszánsz palotájától

Vágólapra másolva!
Három ingatlanjának eladására ír ki pályázatot a CIB Csoport. az első kettő a Szabadság tér 15. alatti neoreneszánsz palota és a hozzá kapcsolódó kereskedelmi egység, a harmadik egy budai ingatlanépület. Előbbi kettő irányára 5,6 milliárd forint, utóbbié 2 milliárd.
Vágólapra másolva!

A CIB Csoport kétfordulós pályázat keretében értékesíteni kívánja a két éve üresen álló Szabadság tér 15. alatt található, nagy múltú épületet és a hozzá kapcsolódó kereskedelmi egységet, valamint egy, a kanadai követség közelében, a Ganz és a Medve utca sarkán álló, szintén 2013 óta üresen álló irodaépületet, tájékoztat közleményében a pénzintézet.

A bank szerint a magyar gazdaság kedvező teljesítménye és a budapesti ingatlanpiac gyors javulása indokolja, hogy kétfordulós pályázat keretében megpróbáljanak túladni az ingatlanokon.

Neoreneszánsz palota

Az 1900 körül neoreneszánsz stílusban épült Szabadság téri ingatlan Budapest V. kerületének szívében található.

Az 1990-es évek végén lezajlott teljes felújítást követően a CIB Bank székházaként működött egészen 2013-ig,

amikor a bank a földszinti bankfiók kivételével kiürítette (a fiók az eladás után visszabérlés keretében fog tovább működni). A kifogástalan állapotú épület irodaként átalakítás nélkül is használható, de kiváló lehetőséget kínál lakóházzá vagy szállodává történő átépítésre is, írja a CIB. Az ajánlat a szomszédos, Honvéd utcai lakóház földszinti, galériás üzlethelyiségére is vonatkozik, amely az átalakítás keretében összeépíthető a fő ingatlannal, vagy külön is hasznosítható. A két ingatlan irányára együttesen 18 millió euró (5,6 milliárd forint) plusz áfa.

Évekig a CIB Bank székháza volt a Szabadság téri palota Forrás: MTI/Róka László

Két torony

A bel-budai épület, mely egyike a környék átépítésre alkalmas igen kevés ingatlanának, korábban a CIB Bank II. kerületi, Medve utcai központjához közeli, kiegészítő irodaépületeként működött egészen a 2013-as kiürítéséig. Az épületet két egymással összeköttetésben álló, nagyjából egyforma méretű torony alkotja. Az egyik 2005-2006-ban épült, míg a másik – az 1960-as években készült torony – teljes átépítéssel iroda- vagy lakóépületté alakítható. Az ingatlan Buda központi részén, a Medve utca 25-29. alatt található. Irányára 6,5 millió euró (2 milliárd forint) plusz áfa.

Kétfordulós pályázat

A CIB Csoport a Magyarországon is meghatározó jelenléttel bíró Cushman & Wakefield ingatlantanácsadó céget bízta meg az ingatlanok értékesítésével.

A három ingatlant kétfordulós pályázat keretében kívánja értékesíteni a CIB Csoport: a nem kötelező érvényű ajánlatokat 2015 novemberének közepéig lehet benyújtani a megbízott ingatlantanácsadónak. A második körbe továbbjutók 2015. december végéig küldhetik be kötelező érvényű ajánlataikat.

A nyertes pályázók a tervek szerint 2016 márciusában vehetik birtokba az ingatlanokat.