Nagy lehetőség előtt áll a kkv-szektor a felzárkózásban

Vágólapra másolva!
A kis- és középvállalati szektor termelékenységének javítását kell a következő évek, évtizedek gazdaságstratégiájának középpontjába állítani – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Virág szerint kivételes lehetőség előtt áll Magyarország a felzárkózásban, mivel a tartósan fennmaradó, rendkívül alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a gazdasági szereplők számára a kamatoldalon jelentős megtakarítás keletkezik. Ez alacsonyabb költségvetési kiadásokat eredményez, így a többlet erőforrásokat a humántőke és a termelékenység növekedésére, a gazdaságfejlesztés irányába lehet csatornázni – fejtette ki Virág Barnabás.

Az ügyvezető igazgató elmondta, a magyar gazdaságot általában viszonylag alacsony termelékenységi színvonal jellemzi, a legerősebb gazdasági tartalékainkat a termelékenység területén találjuk. A nagyvállalatok gyakran elérik vagy megközelítik az európai termelékenységi szintet, de a kkv-szektor le van maradva, termelékenységi szintje körülbelül harmada-negyede a nagyvállalatokénak, ami például Nyugat-Európában egyáltalán nem így van.

Mint Virág Barnabás hangsúlyozta, a kkv-knak a növekedéshez finanszírozásra, tőkére van szükségük, ebben is segített az MNB növekedési hitelprogramja, melynek keretében több mint 24 ezer kkv jutott beruházási finanszírozáshoz. Az ügyvezető szerint ugyanakkor a hosszú távon is sikeres felzárkózási pályához az is fontos, hogy előrelépés legyen a humán tőkében, a foglalkoztatottak képzettségében, illetve a termelékenységben, technológiai színvonalban.