Jó híreket kaphat Magyarország jövő héten

siker öröm cél nyereség profit hangulat befektetés
Vágólapra másolva!
Az erősödő folyómérleg-egyenlegek és a helyi bankszektorok külső adósságának csökkenése javítja a közép-európai EU-gazdaságok, köztük Magyarország külső fizetési mutatóit, és ez elősegítheti középtávon e gazdaságok államadós-osztályzatainak felminősítését - áll a Fitch Ratings pénteken Londonban ismertetett átfogó térségi helyzetértékelésében.
Vágólapra másolva!

A Fitch jó színben látja a dolgokat

Ma szinte futószalagon érkeznek Magyarország és a régió hitelminősítésével kapcsolatos elemzések, illetve várakozások. A Fitch nemzetközi hitelminősítő a ma megjelent elemzésben külön kiemelte, hogy elsősorban a nettó külső adósság gyors csökkenése miatt javította nemrégiben stabilról felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar szuverén adósbesorolás kilátását.

A Magyarországot, Szlovákiát, Szlovéniát és Lengyelországot vizsgáló elemzésben a Fitch megállapítja, hogy

különösen Magyarországon és Szlovéniában ment végbe figyelemreméltó fordulat a folyómérleg-egyenlegekben.

E folyamat nyomán ezeknek a gazdaságoknak a külső fizetési mérlege immár pozitív.

A Fitch úgy látja, hogy a régióban tovább folytatódhatnak a pozitív alkalmazkodási folyamatok, így ez közép távon a hitelminősítésekben is javulást hozhat. Hazánkkal kapcsolatban arra hívták fel a figyelmet, hogy május végén kiadott pozitív elemzés (stabilról pozitívra módosították a kilátásokat) egyik fő mozgatórugója a nettó külső adósság gyors csökkenése volt.

Jó hírt kaphatunk jövő pénteken

A Morgan Stanley befektetési bank londoni elemzői szerint

várhatóan felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a mostani stabilról a jövő pénteken a magyar államadós-besorolás kilátását a Standard & Poor's hitelminősítő.

A cég a többi nagy hitelminősítő magyar besorolásával azonos szinten, "BB plusz" osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósságot. Az osztályzat kilátása stabil.

Moody's többet vár az országtól

A Moody's hitelminősítő szintén péntek reggel publikálta legfrissebb elemzését, melyben 2,7%-os GDP növekedésre számít 2015-ben Magyarországon, amely elmarad az MNB 3,3%-os előrejelzésétől. Az elemzés szerint a magyar gazdaság az európai uniós, orosz és a kínai gazdasági lassulás hatásainak is ki van téve, bár az erősödő belső kereslet, - amely szélesebben megalapozott és kiegyensúlyozottabb növekedési pályára állíthatja a gazdaságot - kiegyensúlyozhatja ezek hatását.

A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék a következő három évben, éves átlagban 2,3 százalék körüli ütemben növekszik.

A Moody's szerint felminősítésre kerülhet sor, ha erősebb GDP növekedés mellett nagyobb politikai stabilitás következne be vagy ha az adósságpálya szignifikáns csökkenésének erős bizonyítékait látnák.

Negatívan befolyásolná a Moody's véleményét, ha olyan intézkedéseket vezetnének be, amelyek veszélyeztetnék a növekedési kilátásokat vagy a döntéshozók nem tartanák magukat a 3%-os GDP arányos hiánycélhoz.

Ez lesz az őszi menetrend

A Standard & Poor's felülvizsgálati menetrendjében Magyarország szeptember 18-án kerül sorra, idén márciusban ez a hitelminősítő egy fokozattal, BB pluszra javította besorolásunkat. A Moody's tehát november 6-án, a Fitch Ratings majd november 20-án végzi el a magyar államadós-osztályzatok értékelését, itt május óta pozitív kilátás van érvényben.