A kormány szerint hiteltelen a jelentés, amit korábban jóváhagyott

Varga Mihály Varga Mihály
Varga Mihály Nemzetgazdasági Miniszter
Vágólapra másolva!
Egy nemzetközi szervezet szerint átláthatatlan a magyar költségvetés. A kormány az alapjául szolgáló adatokat látta és jóváhagyta, a kész jelentést viszont az államtitkár hiteltelennek nevezte. Megcsúszott a költségvetés augusztusban, a kormány szerint uniós eljárások és előrehozott kifizetések miatt. Az Államadósság Kezelő Központ volt elnökének érdekeltségébe tartozó takarékszövetkezetnél hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. Az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott, a munkaidő része az utazás azoknál a munkavállalóknál, akik nem fix munkahelyen dolgoznak. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Egy nemzetközi felmérés szerint az uniós országok közül Magyarország költségvetése a legkevésbé átlátható. Ráadásul jobban be kéne vonni a nyilvánosságot, a parlament ellenőrzését pedig erősíteni kellene.

Meggondolták magukat

A felmérés eredményei szerdán kerültek nyilvánosságra, nem sokkal később reagált rájuk Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára. Azt mondta, a felméréshez adatot szolgáltató magyarországi szervezet, a Költségvetési Felelősségi Intézet egy budapesti gazdasági társaság, amely szubjektív nézőpontból vizsgálta a költségvetési folyamatokat, ahogy a nemzetközi szervezet is.

A jelentés Magyarországra vonatkozó részét (egész pontosan a felméréshez szolgáltatott adatokat és értékeléseket) egyébként az NGM is látta és jóváhagyta,

még amikor készült, csak négy ponthoz fűzött rövidebb kommentárt. Igaz, a felmérés végkövetkeztetései akkor még nem voltak ismertek, ezért lehet, hogy az államtitkár utóbb hiteltelennek nevezte.

Varga Mihály minisztériuma ugyan rábólintott az adatokra, amik alapján a jelentés készült, utólag mégis hiteltelennek nevezte Fotó: Bielik István - Origo

Előrehozták a kifizetéseket

Jóval magasabb volt a költségvetés hiánya augusztus végén, mint egy évvel korábban, derült ki hétfőn. A kormány szerint ez azért van, mert vannak olyan uniós kifizetések, amelyek csak az év későbbi részében futnak be. Vannak olyan tételek, amelyeket az EU vizsgál, ezek egyelőre hiányoznak a költségvetésből.

Az augusztusi hiányt megdobta a családtámogatások és a megváltozott munkaképességűek keresetkiegészítésének előrehozott kifizetése.

A kormány szerint az éves hiánycél tartható.

Kiszámolták a tagság mérlegét

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta, és egy tanulmányban bemutatta a Magyarország részére különböző jogcímeken és céllal juttatott uniós források és az uniós tagsággal járó befizetések pénzügyi egyenlegét és gazdasági hatását. Magyarország számára az EU-tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult, és ez a tagság első évei után tovább erősödött.

Lecsaptak a takarékszövetkezet embereire

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet gazdálkodásával összefüggésben hűtlen kezelés gyanúja miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai szeptember 8-án, kedden összehangolt akció keretén belül három budapesti és három vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, hat személyt állítottak elő.

A takarékszövetkezet egyébként felszámolás alatt áll, az Államadósság Kezelő Központ volt elnöke, Töröcskei István érdekeltségébe tartozik.

Meghosszabbították a nyomozást

A Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy három hónappal, december 11-ig meghosszabbította a Quaestor-ügyben indult nyomozás határidejét.

Még tovább nyomoznak a Quaestor-ügyben Fotó: Polyák Attila - Origo

Igényelték a csődvédelmet

Nagy az érdeklődés a családi csődvédelem iránt, mondta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke. Azoknak kell elsők között, október végéig benyújtani a kérelmet, akik forintosított devizahitellel rendelkeznek. Az első eljárás Csongrád megyében volt.

Összesen száz kormánytisztviselőt képeztek ki, belőlük kerülnek ki a családi vagyonfelügyelők.

Eladhatják a boltjaikat

A Tesco egy hónapon belül nemzetközi pályázatot ír ki egész közép-európai hálózatára, értesült egy szlovák lap. A Tesco-áruházak lehetséges felvásárlója elsősorban az amerikai Walmart áruházlánc lehet, de szóba jöhet még például a francia Groupe Casino és a japán Aeon társaság is.

Elhagyják Dél-Koreát

A közép-európai kivonulás még nem biztos, de Dél-Koreát biztosan elhagyja a Tesco. A cég költségcsökkentéssel és racionalizálással indokolta a leépítést, a Financial Times szerint

a dél-koreai kiszámíthatatlan szabályozási környezet, például a 2012-ben bevezetett vasárnapi boltzár állhat a döntés hátterében.

Leépítik az éjszakát

Az is biztos, hogy Magyarországon a Tesco októbertől januárig négy ciklusban teljesen megszünteti az éjszakai árufeltöltést. A cég szerint a lépés közvetlenül 350 dolgozót érint, nekik igyekeznek más pozíciót keresni, illetve kompenzálják őket a kieső fizetésükért.

Árufeltöltés nem lesz éjszaka a Tescóban, sőt lehet, hogy Tesco sem lesz Magyarországon Fotó: Bielik István - Origo

Másolják a diszkontokat

Az árbevételekből az derült ki, hogy erősen szorongatják konkurenseiket a német hátterű diszkontláncok. A hagyományos szereplők ezért a diszkontok olyan jellemzőit igyekeznek lemásolni, mint a kisebb készlet (ezt szolgálja a polcmagasság csökkentése) vagy a szerényebb alapterület. Utóbbira példa az üzlet az üzletben (shop in shop) koncepció, amivel a magyar piacon a Tesco és a Spar is kísérletezik. Ennek lényege, hogy új bérlők költöznek be az eladótérbe, amivel a költségcsökkentés és a választék színesítése egyszerre valósul meg.

Minden szombat karácsony

Viszont könnyen lehet, hogy a nagy boltok jól jártak a vasárnapi boltzárral, legalábbis ezt mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az 53. közgazdász vándorgyűlésen.

A nagyok ugyanis egy sor extra költségtől mentesülnek, miközben a forgalom nem csökkent,

inkább átterelődött a hét más napjaira.

Karácsonyra lesz infláció

Bármi is lesz a magyar Tescók sorsa, fokozatosan gyorsulhat az infláció Magyarországon,

decemberben 2 százalék közelébe emelkedhet az árak növekedési üteme.

A

a fogyasztói árak nem változtak augusztusban

Karácsonyra lesz infláció is Forrás: Thinkstock

Megkapták az engedélyt

A Tesco lehet, hogy megy, de lehet, hogy jön egy új posta. Új postai szolgáltató kapott engedélyt, a City Mail Hungary Kft. a legfeljebb 50 grammos levélküldemények kézbesítése terén lehet versenytársa a Magyar Postának.

Dolgozik, aki utazik

A munkaidő része az utazással töltött idő azoknál a munkavállalóknál, például a villanyszerelőknél, akik nem egyetlen állandó helyen dolgoznak, döntött csütörtökön az Európai Unió Bírósága. A magyar munka törvénykönyve pontatlanul fogalmaz, az utazási időt a munkaidő részének is lehet tekinteni, meg nem is. Az uniós döntést követni kell Magyarországon. A fix munkahelyre való ingázás sajnos továbbra sem számít bele a munkaidőbe.