A szír cégek meglepően jók a magyar piacon

Vágólapra másolva!
Az országos átlaghoz viszonyítva meglepően jól működnek a szíriai érdekeltségű cégek, legalább is erről tanúskodik a tény, hogy a 234 Magyarországon bejegyzett szír érdekeltségű vállalkozás 13 milliárd forint árbevétel mellett 242 millió forint adózott eredményt regisztrált 2014-ben.
Vágólapra másolva!

A 570 ezer hazai vállalkozás közül mindössze 418 cégnek van érdekeltsége a menekültválságban leginkább érintett 11, többnyire közel-keleti és afrikai országban. Számos jellegzetesség lelhető fel ugyanakkor ezeknek a gazdasági társaságoknak a vizsgálatakor.

Ezreknek ad munkát

Már első ránézésre látszik, hogy ezek a cégek aktívabbak és termelékenyebbek egy átlagos hazai vállalkozásnál. A vizsgált 418 cég ugyanis együttesen 44 milliárd forint feletti árbevételt regisztrált 2014-ben, és közel 2300 hazai alkalmazottnak ad munkát.

Feldolgozóipari és IT-cégek is vannak

Tevékenységi körüket tekintve a teljes gazdasági spektrumot lefedik: a többi külföldi céghez hasonlóan felülreprezentáltak a kereskedelmi és idegenforgalommal foglalkozó társaságok, de megtalálhatók közöttük feldolgozóipari és IT-cégek is. Összességében elmondható, hogy tevékenységüket tekintve nem rendhagyó e cégek összetétele, de vélhetően

szigorúan veszik a hazai szabályozást és jogi környezetet, kevesebb közöttük az alvó vagy kényszervállalkozás, működésüket pedig hosszabb távra tervezik.

Szíria vezet, Nigéria a második

A tizenegy vizsgált ország közül Szíriához kötődik a legtöbb hazai érdekeltség: szám szerint 234 társaság tartozik ebbe a csoportba. A szíriai cégek több mint 600 hazai alkalmazottnak adnak munkát, 2014-ben mintegy 13 milliárd forint árbevételt regisztráltak. A listából kitűnik még Nigéria, ahol a csupán 33 cég együttes árbevétele meghaladja a 17 milliárd forintot, és ők a szíreknél is több, összesen 676 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az anyaországtól is függ

E társaságok sorsa nemcsak hazai teljesítményükön múlik, hanem anyaországaik jövőjén és a hozzájuk fűződő kapcsolat szorosságán is. E kötelék lehet szoros gazdasági kapcsolat, amelyben áruk és szolgáltatások áramlanak a két ország között, de lehet adminisztratív jellegű is, amelyben a vállalkozások tisztán magyar környezetben működnek.

A legkritikusabb a Szíriához sok szállal kötődő cégek sorsa lehet, hiszen itt magának az országnak a jövője is kérdéses.