Bukhatja nagy húzását a Yahoo

Yahoo, befektetés, részvény, bukás
Bukhatja nagy terveit a Yahoo
Vágólapra másolva!
Az internetes óriás eddig arra játszott, hogy sikerül egy adómentes megoldással egy másik cégbe áttenni az Alibabában birtokolt részvénycsomagját, most azonban úgy tűnik, az amerikai adózási szabályok teljesen átírják a terveit. 
Vágólapra másolva!

Kétségessé vált, hogy a Yahoo át tudja-e menteni Alibaba részesedését egy másik cégbe, mivel jelenleg úgy néz ki, hogy az ügylet értékének felét elvinnék az adók – írja a Marketwatch. Ez azért különösen aggasztó, mert az Alibaba részvények már így is jelentősen leértékelődtek a tavaly novemberi csúcspontjukhoz képest.

Felmerült egy apró akadály

Most úgy tűnik, hogy

a Yahoo nem kapta meg az adómentes státuszt a tranzakcióhoz

az amerikai adóhatóságtól, bár az intézet nem jelentette ki, hogy az Aabaco adóalany lesz-e. A Yahoo a negyedik negyedévre tervezte a nem egyértelmű hatású ügyletet, így azonban lehetséges, hogy a vállalat az egész lépést átgondolja, de tovább próbálkozhat az adómentes cég megteremtésével.

A Yahoo részvények ármozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Mi is ez a spinoff?

Az internetes óriás januárban jelentette be, az elsőre izgalmasan hangzó átszervezést, amely szerint adómentesen, úgynevezett spinoff megoldással egy külön cégbe mentené át a még megmaradt Alibaba kínai online kereskedőházba befektetett részesedését. A Yahoo-nak mintegy 23 milliárd dollárnyi részesedése van az Alibabában (ez Yahoo részvényenként 25 dollárt tesz ki, míg a jelenlegi árfolyam 31-32 dollár), a Yahoo mostani piaci értéke pedig 29 milliárd dollár, így a befektetőknek nagyon nem mindegy, hogy milyen feltételekkel zajlik le a tranzakció. Ha a 45 százalékos adókulcsot vesszük alapul, akkor kb. 10 milliárd dollárt kellene kifizetni adóként.

Mindenesetre amióta a Yahoo január végén bejelentette a spinoff terveit, az Alibaba részesedés akkori közel 40 milliárd dolláros értéke mostanra 23-25 milliárd dollárra olvadt.

Az Alibaba részvények ármozgása a tavaly szeptemberi bevezetés óta Forrás: Investing.com

Titkolózás

A Yahoo már egy hete tudja az adóhatóság (IRS) döntését, mégis csak amerikai idő szerint kedd este, a spinoff tervekkel együtt hozta csak nyilvánosságra. A Yahoo nem adott ki sajtóközleményt, helyette az amerikai tőzsdefelügyeletre (Securities and Exchange Commission) hagyta a hír közlését.