Kiakadtak a tejtermelők az egyforintos támogatáson

tejipar tehenészet
Vágólapra másolva!
Kevés lehet a magyar tejtermelőknek a hétfőn bejelentett 500 millió eurós különtámogatás, mivel az literenként csak 1 forint uniós támogatást jelenthet.
Vágólapra másolva!

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a Magyar Időknek azt mondta, többen szorgalmazták, hogy egyes közvetlen támogatások előlegeit megemelt összegben fizessék ki a tejtermelőknek, ugyanakkor ez a lépés csak az idén jelenthet gyorssegélyt az ágazatnak.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Hozzátette: egyelőre nem tudni, hogy Magyarország az ígért ötszázmillió eurós támogatásból mekkora arányban részesül.

Ha a bizottság az uniós tejpiaci részesedésünk alapján határozza meg a kereteket, akkor a hazai tejtermelés literenként 1 forintos juttatással számolhat.

Az áfacsökkentést sürgetik

A nyers tej felvásárlási ára viszont 65-75, a szűkített önköltségi ára pedig 90 és 100 forint között mozog. Megjegyezte még, hogy a hazai tejtermelők problémáira a Brüsszeltől várt segítség sem nyújthat teljes értékű megoldást.

Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint az uniós tejkvóta kivezetése azt eredményezte, hogy a nagy tejtermelő országok az orosz embargó miatt keletkezett termékfeleslegüket az uniós országok piacain próbálták és próbálják levezetni.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Erre példaként a sajtok piacát említette, ahol például Németország, Franciaország és Hollandia dömpingáron értékesítik az orosz piacon eladhatatlanná vált termékeiket, és ez a magyar tejágazatot hátrányosan érinti.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió tejtermelői hétfőn Brüsszelben demonstráción adtak hangot elégedetlenségüknek; a tüntetésen magyar termelők is részt vettek - mondta Mélykuti Tibor.

Az Európai Bizottság félmilliárd eurós (mintegy 150 milliárd forintos) intézkedéscsomagjának tervéről bővebb tájékoztatást nem tudott adni, mert annak szétosztásáról várhatóan szeptember 15-én születik majd döntés Luxemburgban.

Hozzátette: amennyiben azt termelésarányosan osztják szét, a magyar tejágazat számára nem jelent majd nagy segítséget, mivel Magyarországnak így mindössze 1,5 milliárd forint juthat. Az elnök ezért is szorgalmazza hangsúlyosan a jó minőségű magyar tej belföldi feldolgozásának támogatását korszerűsített és modernizált kis- és nagyüzemekben – mondta az M1 aktuális csatornáján Mélykuti Tibor.