Magyarország jobban ellenállhat a külső sokkoknak

Budai vár Budapest Halászbástya Budai vár Halászbástya Budapest látképe a Budai várból
Budapest látképe a Budai várból
Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank közelgő kamatemelése miatt mindenki azt találgatja, hogy mely országok és régiók lehetnek a legsérülékenyebbek, illetve a legellenállóbbak. A Financial Times írása szerint Magyarország kifejezetten jó kilátásokkal fut neki a megváltozó környezetnek, bár a növekvő volatilitás (változékonyság) alól hazánk sem tudja majd teljesen kivonni magát.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint három olyan fő ok van, ami miatt Magyarország védve van az esetleges amerikai kamatemelés hatásaitól:

  • a forint szorosan kötődik az euróhoz,
  • Magyarország jelentős fizetésimérleg-többlettel rendelkezik,
  • az európai uniós források folyamatos beáramlása támogatja a gazdaságot.

A Financial Times cikke arra is kitér, hogy a Magyar Nemzeti Bank az elmúlt években jelentősen csökkentette hazánk külső sérülékenységét azáltal, hogy mérséklődött a devizában kibocsátott adósság mértéke. A Fed kamatemelése még támogathatja is az MNB azon törekvését, hogy egyre inkább csökkenjen a külföldi szereplők súlya a magyar állampapírpiacon azáltal, hogy kevésbé lesz vonzó befektetési célpont a hazai kötvény.

Magyarország folyó fizetési mérlegének GDP-hez viszonyított aránya 1981 óta (jelenleg 4,1 százalékos többlet) Forrás: Tradingeconomics.com

Egyelőre az MNB célja szerint alakulnak a dolgok

Már most jelentős visszaesést látni a külföldiek által tartott, forintban kibocsátott állampapírok piacán, amit még a döntéshozók is üdvözölnek, mondván: régebben pont a magas arány okozott sérülékenységet. Jelenleg hároméves mélypontra süllyedt az állomány, mely az Államadósság Kezelő Központ egyik fő célja is - nyilatkozta az FT-nek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.

Piaci megfigyelők szerint

az MNB laza monetáris politikája - az alapkamat nyáron 1,35 százalékra csökkent - folyamatosan olcsó forrást biztosíthat a gazdaságnak, és a forintot is gyengén tartja.

Ez a stratégia támogatja Magyarország exportszektorát, és vélhetően a Fed szigorítása miatt sem fog lényegében megváltozni - mondta Peter Attard Montalto, a Nomura feltörekvő piaci elemzője és stratégája.

A szakértő szerint az amerikai kamatemelés nem lesz érdemi hatással az országra, sőt az MNB továbbra is fenntarthatja az elmúlt években látott laza monetáris politikáját. Ráadásul az a szokatlan helyzet körvonalazódik itthon, hogy a Fed közelgő kamatemelése ellenére is negatív reálkamat lesz Magyarországon. Ez persze pont illeszkedik azon stratégiába, amely támogatja a magyar exportot, valamint gyengíti a forintot.

Az EUR-HUF hetes bontású árfolyamgrafikonja 2008 óta Forrás: Investing.com

Korlátozott a forintgyengítés mozgástere

Persze a rövid távú ingadozások alól a forint sem tudja majd magát kivonni, és ez negatív hatással lehet a magyar GDP-arányos adósságállomány alakulására is, éppen ezért szükség lehet a hazai fiskális politika szigorítására. Ez egyben azt is jelenti, hogy a forintgyengítéssel kapcsolatos mozgástér korlátozott.

Mindezeket figyelembe véve az elemzők szerint

Magyarország ellenálló lehet az esetleges Fed-kamatemelés hatásait vizsgálva.

Az uniós források folyamatos beáramlása, a külföldön élő és dolgozó magyarok hazautalásai és a külkereskedelmi mérleg folyamatos többlete mind semlegesíteni tudja a várható negatív hatásokat és tőkekiáramlást.