Hűtlen kezelés miatt nyomoznak egy pénzintézetnél

Vágólapra másolva!
A rendőrség előállított hat embert.
Vágólapra másolva!

A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet gazdálkodásával összefüggésben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2015. szeptember 8-án összehangolt akció keretén belül három budapesti és három vidéki helyszínen tartottak házkutatásokat, tájékoztat az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Hat embert állítottak elő

A házkutatások során iratokat és adathordozókat - vagyonvisszaszerzési eljárás keretében ékszereket és több millió forint értékű készpénzt - foglaltak le. A KR Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai

hat személyt állítottak elő, akiket gyanúsítottként hallgattak ki hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt.

A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Felszámolás alatt

A takarékszövetkezet egyébként felszámolás alatt áll, 2014 elején záratta be a felügyeleti jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 2013. november 5-én rendelt ki felügyeleti biztosokat a pénzintézethez. Az MNB a takarékszövetkezetnél megállapított jogsértések miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett a nyomozó hatóságnál. A Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet Töröcskei István érdekeltségébe tartozik. Töröcskei 2015 elejéig az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója volt, azután jelentette be a lemondási szándékát 2014. december elején, hogy az MNB visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét. A bank többségi tulajdonosa Töröcskei István, mellette 49 százalékos tulajdonos a magyar állam.