Még egy aggódó hang

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója és Jim Yong Kim a Világbank elnöke
World Bank Group President Jim Yong Kim (R) and International Monetary Fund (IMF) Managing Director Christine Lagarde look on during the 2015 Global Parliamentary Conference at World Bank Headquarters in Washington, DC on April 13, 2015. The International Monetary Fund updated its forecasts on growth in the global economy ahead of the IMF and World Bank spring meetings this week. AFP PHOTO/ SAUL LOEB
Vágólapra másolva!
A Világbank szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve "pánikot és zűrzavart" kelthet a feltörekvő országok piacain, ha szeptemberi ülésén a kamatemelés mellett dönt, így inkább várnia kellene egy ilyen lépéssel, amíg a világgazdaság biztosabb vizekre evez.
Vágólapra másolva!

Kaushik Basu, a nemzetközi pénzintézet vezető közgazdásza a Financial Times című londoni gazdasági napilapnak adott, szerdán megjelent nyilatkozatában kifejtette, hogy

a Fed-nek el kellene halasztania a kamatemelést a kínai gazdasági növekedéssel kapcsolatos, egyre növekvő bizonytalanság és annak a világgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt.

"A világgazdasági helyzet olyan zavarosnak tűnik, hogy szerintem más országok meglehetősen megszenvedik, ha az Egyesült Államok gyors lépést tesz mindennek a kellős közepén" - mondta Basu, akinek figyelmeztetése jól mutatja a közelgő amerikai kamatemelés miatti aggodalmak erősödését.

Már az IMF is figyelmeztetett

A Nemzetközi Valutaalap hasonló tanácsot adott a közelmúltban: a bizonytalan világgazdasági kilátásokra hivatkozva a kamatemelés 2016-ra való eltolását javasolta a Federal Reserve szeptember 16-17-én ülésező nyíltpiaci bizottságának.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója Forrás: AFP/Saul Loeb

Az elmúlt hetek piaci turbulenciái és az ingadozó árak miatt az IMF szerint a fejlett gazdaságoknak továbbra is érdemes támogató, laza monetáris politikát folytatni, pláne, hogy az infláció továbbra is alatta van a közép távú inflációs céloknak. Emellett a fiskális politikának is ösztönöznie kell a növekedést.

A feltörekvő piacokat sokkolná és új válságba taszítaná, ha a Fed szeptemberben elindítja a kamatemelési ciklust

- mondta Basu, rámutatva, hogy hiába figyelmeztetett jó előre a Fed az idei kamatemelés lehetőségére, az mindenképpen tőkekivonáshoz és erős devizapiaci mozgásokhoz vezet a feltörekvő országokban. A valószínűleg tovább erősödő dollár pedig kedvezőtlen hatást gyakorolna az amerikai gazdaság növekedésére.

Múlt héten az Európai Központi Bank is rontott a növekedési kilátásokon, ráadásul 2016 végéig folytathatja a laza monetáris politikát.

A piac is elbizonytalanodott

A határidős piaci jegyzések alapján az augusztus végi 38 százalékról 28 százalékra csökkent azok aránya, akik szeptemberi kamatemelést valószínűsítenek, míg a decemberi időpontot immár 59 százalék tartja lehetségesnek.