Hosszú időre elcsendesedhetnek a rézbányák

réz, bánya
Vágólapra másolva!
A Glencore két rézbányájának bezárásáról döntött, ami annak a költségracionalizáló csomagnak a része, amelyben az osztalékfizetés felfüggesztése, a beruházási költségek csökkentése, valamint új részvények kibocsátása szerepel. A bányák bezárása viszont felfelé tolhatja a réz árát az árupiaci tőzsdén.
Vágólapra másolva!

A cég 18 hónapra függeszti fel a kitermelést két közép-afrikai (Kongói Demokratikus Köztársaság és Zambia) kitermelőhelyén, hogy ezzel csökkentse a vállalat működési költségeit - közölte a MarketWatch. A lépés következtében közel 400 ezer tonnányi réz kerülhet ki a piacról.

Gyűlnek a fellegek

A Glencore hétfőn újabb átalakítási és költségcsökkentési tervet mutatott be. Az elképzelések szerint a 30 milliárd dolláros nettó adósságállományt 20 milliárdra akarják lecsökkenteni 2016 végére. Ennek elérése érdekében 2,5 milliárd dollár értékben új részvényt bocsátana ki, emellett 2 millárd dollárnyi eszközt értékesítene, valamint szüneteltetné az osztalékfizetést (kb. 2,4 milliárd dollárt tesz ki), ami egyáltalán nem jó jel. A cég részvényei az év eleje óta közel 60 százalékkal estek vissza, mellyel kiérdemelték a legrosszabb teljesítményt a 100 legnagyobb brit tőzsdei cég között.

Küzd az árupiaci lejtmenettel a világ egyik legnagyobb nyersanyagkereskedője Forrás: AFP/Sebastian Derungs

Elndult felfelé az árfolyam

A Glencore döntése nemcsak a vállalat működési költségein enyhít, hanem várhatóan a nyersanyag árát is feljebb tornázza az árupiaci tőzsdén - vetíti előre Paul Gait a Bernstein elemzője. A bejelentés hírére kedvezően reagált az árupiaci tőzsde. A réz árfolyama a huzamosabb ideje tartó mélyrepülését követően a bánybezárások hírére elkezdett felfelé kapaszkodni. Hétfőn két százalékot kúszott felfelé az árfolyam, a nemesfémet a keddi nyitást után 2,40 dollár környékén jegyzik 3,5 százalékos emelkedés mellett.

2011 óta folyamatos a lejtmenet a réz piacán. Forrás: Investing.com

Negatív rekorder

Az árupiacok eléggé mélybe vannak taszítva, évek óta folyamatos árfolyam-lemorzsolódást tapasztalni, de könnyen lehet, hogy egy nagy, strukturális mélypont közelébe értek a nyersanyagok, egyre nagyobb az olcsóság. A réz árfolyamának - a többi nyersanyaghoz hasonlóan - a kínai gazdaság elmúlt években tapasztalt lassulása tett be leginkább. A réz 2009 óta nem látott mélységet járt meg idén. A nemesfém idén 17 százalékot veszített értékéből, 2014-ben ugyancsak 17 százalékos mínuszt könyvelhettek el a befektetők. A Bernstein elemzője jótékonynak látja a Glencore mostani költségcsökkentő lépéseit a réz árfolyamára: