Kurdisztán miatt aggódhat a Mol

olaj
Vágólapra másolva!
Új híreket osztott meg a Mol a kurdisztáni projekt kapcsán, mely szerint a legutóbbi kúttesztelés eredményei alapján az Akri-Bijeel blokk geológiai potenciálja jelentősen csökkent és minimalizálta beruházásait a blokkban.
Vágólapra másolva!

Ahogy azt korábban, a 2014-es IV. negyedéves pénzügyi jelentésében is közzétette a Mol, a Bijell-4 és a Bijell-6 lehatároló kút teszteredménye nem talált gazdaságosan kitermelhető szénhidrogén mennyiséget. Mindemellett a blokk Bijell és Bakrmann területén a legutóbbi lehatároló fúrások eredményei is megerősítették a nagyobb geológiai komplexitást.

A jövőbeli munkaprogram megvalósítása

A geológiai komplexitáson túl az exportértékesítések utáni kifizetések bizonytalanságai is negatívan hatnak a projekt gazdaságosságára. Ezért a Mol-csoport, mint felelős operátor – a 100%-os tulajdonában álló Kalegran leányvállalatán keresztül – minimális mértékűre csökkenti beruházásait az Akri-Bijeel blokkban.

A magyar olajipari vállalat kedd reggeli tájékoztatása szerint az Akri-Bijeel blokk esetében, a 2015-ös év hátralévő részében a beruházások várható mértéke 10 millió dollár alatt marad. A Mol megerősíti a csoportszintű 1,3 milliárd dolláros egész éves beruházási célját, de az értékelési folyamat befejezése várhatóan az AkriBijeel blokk korábbi beruházásainak leírását eredményezi a 2015. évi III. negyedéves pénzügyi jelentésben. Az Akri-Bijeel blokk aktuális, teljes könyv szerinti értéke, a Mol-csoport IFRS mérlegében, 440 millió dollár - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

Jelentős céláremelés a Nomurától

A Nomura elemzőház semlegesre módosította korábbi eladási ajánlását a Mol részvényei tekintetében, a célárfolyamot pedig 10 500 forintról 14 000 forintra emelte. Ez a mostani árfolyamhoz képest közel 5 százalékos prémiumot jelent, köszönhetően annak is, hogy a mai kedvezőtlen hírek hatására a Mol több mint 3 százalékos eséssel kezdte a keddi kereskedést.

A Mol részvények árfolyamgrafikonja év eleje óta Forrás: Investing.com