A NAV plágiummal vádolja az LMP-t

Nemzeti Adó- és Vámhivatal, dohány NAV bevetési osztály, dohányipar, sajtótájékoztatót tartanak
A hazai dohányipar szereplői és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal sajtótájékoztatót tartanak. Téma: a hazai feketekereskedelem állapota
Vágólapra másolva!
A NAV szerint az az LMP által készített dokumentum, amely az áfacsalásokról és az adóhatóság szerepéről szól, olyan részleteket tartalmaz, amik a NAV egy belső, szerzői jogvédelem alatt álló oktatási anyagából származnak. Az adóhatóság szerint az LMP nem kért engedélyt a szövegrészek felhasználásához, ezért jogsértést követett el.
Vágólapra másolva!

A Lehet Más a Politika (LMP) által 2015. július 31-én tartott sajtótájékoztatón dr. Schiffer András és Vágó Gábor közösen mutatta be a NAV-botrány-jelentés című dokumentumot, amelyet a párt honlapján közzé is tettek (itt elérhető), emlékeztet közleményében a NAV.

Két részből áll

Az 55 oldalas irat két részből áll. Az első 22 oldal az áfacsalások módszereit – forrásmegjelölés nélkül – ismerteti ábrákkal, míg a második rész a sajtóban korábban megjelent cikkeket, szerzői véleményeket és értelmezéseket tartalmazza. A két rész egymástól teljesen független, az utolsó 33 oldal semmilyen visszautalást, szakmai összefüggést nem mutat az áfacsalások módszereit bemutató első résszel, írja az adóhatóság.

A NAV szerint baj van az LMP jelentésével Fotó: Bielik István - Origo

Szerzői jogvédelem

A jelentés a 8. oldalig harmadrészben,

a 8. oldaltól a 22. oldalig pedig szinte teljes egészében szó szerinti másolata a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az alkalmazottak belső oktatására készített, az EU és az ellenőrzési szakterület című, szerzői jogvédelem alatt álló tananyagnak.

A jelentésben szereplő folyamatábrák is ugyanebből a tananyagból származnak, állítja a NAV.

Sem a NAV-nak, sem az oktatási anyag szerzőjének nem jelezték a jelentés alkotói, hogy a NAV saját oktatási anyagának szó szerinti másolásával fogják a hivatalt támadó jelentést elkészíteni, írja az adóhatóság.

A NAV felszólítja az érintetteket az általuk elkövetett szerzői jogi jogsértések megszüntetésére.