Jók az ipar kilátásai

Vágólapra másolva!
Továbbra is kedvezőek az ipar kilátásai az elemzők szerint. A Takarékbank szerint az idén 7,5 százalék felett maradhat a növekedés, az ING 6,5 százalékos bővülést vár.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember 8-án, kedden közzétett első becslésének adatai szerint az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal haladta meg júliusban az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,7 százalékkal csökkent. A termelés az év első hét hónapjában 6,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

Megtorpant az ipar

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője kiemelte: az ipar kilátásai változatlanul kedvezőek, a megrendelés-állományok magas szinten vannak, az előző évhez képest bővültek.
A nyári éves indexekből nem lehet megállapítani, hogy a termelés leállásai miatti egyszeri megingásról, vagy a konjunktúra lanyhulásáról van-e szó - mutatott rá. A német előretekintő indikátorok, közöttük az Ifo nem mutatnak jelentős lassulást, sőt, magas szinten állnak. Hozzátette:

a júliusi első becslés adata mindenképpen megtorpanás,

alacsonyabb a vártál. Ha az átmeneti hatások elmúlnak, újra magasabb növekedést láthatunk majd - mondta.

Kétszámjegyű növekedés lehet

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az ipari termelés lassulása átmenetinek tekinthető, és a következő hónapokban gyorsulhat a termelés dinamikája, mivel a tavalyi alacsony bázist az okozta, hogy a Suzuki leállt két korábbi modelljének gyártásával. Ennek köszönhetően

az év második felében egyes hónapokban újra kétszámjegyű növekedést is mutathat az ipari termelés

- közölte.
Ugyancsak kiemelte, hogy a tartósan magas ipari bizalmi indexek, az új megrendelések és a rendelésállomány alakulása továbbra is viszonylag gyors növekedést támasztanak alá.

A belső és az európai kereslet javulása szintén az ipari termelés élénkülését támogathatja. Tavaly összesen 7,6 százalékkal bővült az ipar kibocsátása, idén pedig egyes ágazatokban folytatódhat a kapacitások felfutása, jobb kihasználása, így a Takarékbank idén is kissé 7,5 százalék feletti ipari termelés növekedésre számít, amit jövőre 5,5 százalékos növekedés követhet.