A hipermarketek járhattak jól a vasárnapi boltzárral

vasárnapi zárva tartás, bolt, üzlet, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
A Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint.
Vágólapra másolva!

Vannak olyan nagy piaci szereplők, amely kifejezetten jól jártak a vasárnapi zárva tartással, hiszen egy sor extra költségtől mentesülnek, miközben a forgalom nem csökkent, inkább átterelődött a hét más napjaira, mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az 53. közgazdász vándorgyűlésen, tájékoztat a Napi.hu.

Egyfajta karácsony-effektusról van szó,

vagyis a vevők, ha már hosszú sorbanállást kell vállalniuk, inkább olyan helyekre - hipermarketekbe - mennek vásárolni, ahol egy helyen mindent meg tudnak vásárolni. Mindeközben a plázákban, bevásárlóközpontokban működő nagyjából tízezer magyar kisebb üzlet a vesztesek közé került, ezek teljesen bukták a vasárnapi forgalmat.

A szombat a legforgalmasabb

A teljes piacon a forgalom 12 százaléka hétfőn, 14 százaléka kedden, 15 százaléka szerdán, 18 százaléka csütörtökön, 19 százaléka pénteken, 21 százaléka pedig szombaton zajlik le, mondta el Kozák Ákos, a GfK Hungária igazgatója. A csütörtök súlya a diszkontokban a legnagyobb (20 százalék az egy évvel korábban mért 15 százalékkal szemben), ami meghaladja a péntek (18 százalék) és alig marad el a szombat (21 százalék) értékétől.

A hipermarketeknél szintén a szombat a legforgalmasabb, 24 százalékos részesedéssel.