Közel az árupiaci mélypont

Glencore árupiaci óriás vállalat
The Glencore logo is seen on March 3, 2010 at the Swiss commodities giant's headquarters in Baar. Glencore posted on Thursday a 40.7 percent jump in 2010 net profit to $3.8 billion (2.7 billion euros), reflecting strong demand for metals and minerals. The group, which held $79.8 billion worth of assets at the end of 2010, did not divulge any information about plans for any stock market listing. Recent press reports have suggested the company was planning a share listing in both London and Hong Kong exchanges, with a quarter of Glencore said to be worth $12 billion. AFP PHOTO / SEBASTIAN DERUNGS
Vágólapra másolva!
A nyersanyagárak folyamatos esés miatt egyre több nehézséggel kényszerül szembenézni a világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedő vállalata, a Glencore. A probléma kezelését részvény- és eszközeladásokkal, az osztalékkifizetés felfüggesztésével, valamint jelentősebb adósságleépítéssel próbálja orvosolni az óriás.
Vágólapra másolva!

Bejelentett tervek

A Bloomberg Commodity Index 2002 óta nem látott mélypontokon tanyázik, az évek óta csökkenő nyersanyagárak pedig egyre több probléma elé állítja a szektor szereplőit. Nincs ez másképp a szebb napokat is megélt nyersanyag-kereskedő óriással, a Glencore-ral sem, mely ma újabb átalakítási és költségcsökkentési tervet mutatott be. Az elképzelések szerint a 30 milliárd dolláros nettó adósságállományt 20 milliárdra akarják lecsökkenteni 2016 végére. Ennek elérése érdekében 2,5 milliárd dollár értékben új részvényt bocsátana ki, emellett 2 millárd dollárnyi eszközt értékesítene, valamint szüneteltetné az osztalékfizetést (kb. 2,4 milliárd dollárt tesz ki), ami egyáltalán nem jó jel - írja a The Wall Street Journal.

Mélyrepülés az IPO óta

A Glencore részvények év eleje óta közel 60 százalékkal estek vissza, mellyel kiérdemelték a legrosszabb teljesítményt a 100 legnagyobb brit tőzsdei cég között.

Ami ettől is szomorúbb, hogy a 2011-es tőzsdei bevezetés óta közel 75 százalékkal érnek kevesebbet a részvények. Ezzel kapcsolatban Zsiday Viktor befektetési szakember, jelenleg a Plotinus igazgatótanácsának elnöke legfrissebb blogbejegyzésében így ír:

Tőzsdei cikluscsúcsok közelében igen gyakori szokott lenni az ikonikus cégek IPO-ja, tőzsdei megjelenése. Ilyen volt 2011-ben, az árupiaci mánia másodlagos csúcsán (az elsődleges 2008-ban volt) a Glencore megacég tőzsdei bevezetése. Már akkor nagyon viccesen hatott, ahogy a vezérigazgató próbálta elmagyarázni, hogy ők nem azért jönnek a tőzsdére, mert úgy vélik, itt lehet a piaci csúcspont. Pedig mindenki számára nyilvánvaló volt: a bennfentesek akkor viszik tőzsdére cégüket, ha jó drágán tehetik azt meg, és akkor vezetik ki / vesznek belőle, ha az érdekükben áll, mivel a részvények nagyon olcsók.

A Glencore részvények teljesítménye a 2011-es tőzsdei bevezetés óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Már a Standard & Poor's hitelminősítő tetszését sem nyerték el a kialakulóban lévő folyamatok, hisz stabilról negatívra rontotta a Glencore hitelbesorolásával kapcsolatos kilátásokat. Ennek oka, hogy véleményük szerint a vállalatóriás az alacsony árupiaci árak miatt kevesebb készpénzt képes most termelni, ami befolyással lehet az adósságtörlesztésre is. A Glencore, mely szén- és egyéb fémbányászattal is foglalkozik a széles körű kereskedési tevékenység mellett, az idei év első félévében 676 millió dolláros veszteséget könyvelt el. A vállalat további 1,5 milliárd dolláros megtakarítást kíván elérni a működő tőke beruházások csökkentésével is.

Közel az árupiaci mélypont?

Zsiday Viktor, aki amúgy a Citadella Consulting Befektetési Tanácsadó Zrt vezérigazgatója is, érdekes párhuzamokra és összefüggésekre hívja fel a figyelmet blogbejegyzésében. Nagy tőzsdei esések mélypontjai környékén a fentiekkel ellentétes magatartás szokta jellemezni a befektetőket, vállalatokat, hisz ilyenkor szoktak lenni nagyobb állami kibocsátások (mert muszáj, kell a pénz, stb.), bennfenntesek veszik a saját cégeik részvényeit, tőzsdei kivezetések (mert olcsón tehetik meg), és ami talán a legfontosabb, hogy

nagy mélypontok közelében szokott lenni valami ikonikus cég csődje.

Bloomberg Commodity Index mozgása 2006 óta Forrás: Investing.com

Az árupiacok eléggé mélybe vannak taszítva, és könnyen lehet, hogy egy nagy, strukturális mélypont közelében vagyunk, hiszen hihetetlen összeomlás volt, nagy az olcsóság, de Zsidaynak még hiányoznak a fenti jelek. Bár a hírek alapján közeledünk hozzá, hisz a Glencore IPO óta tapasztalt mélyrepülésén mindenki bukott (a bennfenteseken kívül, akik viszont halálra keresték magukat), és egyre több problémával küzd a vállalatcsoport. Az lenne az igazán jellemző, ha csődbe menne vagy ez a cég, vagy valamelyik más bányász-óriás, vagy valamelyik nagyobb erősen árupiac-kapcsolt ország, mint 1998-99-ben Oroszország.

Az árupiacokon akkor lesz tartós mélypont valószínűleg, ha látunk egy óriás-csődöt és azt, hogy a bennfentesek saját cégeiket veszik/tőzsdéről kivezetik. Lehet, hogy ez nincs már túl messze

- zárja gondolatait Zsiday.