Nem a menekültek, Schengen felbomlása tenne be Magyarországnak

Mosonmagyaróvár, 2015. augusztus 31. Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter vasárnap jelentette be, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A menekültáradat kezelésére nem, de az egyre gyengébb lábakon álló schengeni övezet esetleges felbomlása súlyos károkat okozhat Európának. A migránshullám rövid távú gazdasági hatásairól kérdeztünk makrogazdasági szakembereket.
Vágólapra másolva!

Bár az állami kiadások emelkednek Magyarországon, Ausztriában és Németországban egyaránt a menekülthelyzet kezelése miatt, ez a gazdasági növekedés szempontjából elhanyagolható tétel. Komolyabb kárt a vasúti közlekedés és a szállítmányozás fennakadásából származó bevételkiesés okoz, ez azonban az országok gazdasági teljesítménye szempontjából elhanyagolható tétel Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője szerint. Nem behozhatatlan tételről van viszont szó, akkor sem, ha több hónapig elhúzódik a jelenlegi helyzet.

– fűzte hozzá a szakértő.

Németország akár jól is járhat

A mostani menekülthullám az érintett országok közül leginkább Németország számára jelent majd várhatóan komolyabb kiadást. Egy-két éven belül azonban már inkább a migránsok betelepülésének pozitív hatásait érzik majd ezek az államok, hiszen többségében fiatal, munkaképes emberek igyekeznek a nyugat-európai országba.

Civilek tapsoló tömege, rengeteg ruha és étel várja a bécsi Westbahnhofra érkező menekülteket, akik utaznak is tovább Salzburgon át Németországba 2015. szeptember 6-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

A Raiffeisen vezető elemzője szerint hasonló folyamat mehet majd végbe, mint ami az Egyesült Királyságban lezajlott: a szigetország gazdasági növekedéséhez a Kelet-Európából érkező nagyszámú munkavállaló is hozzájárult.

Az adóbefizetésből származó többletbevétel, a fogyasztás és a termelékenység növekedése egyaránt a gazdasági bővülést segítette.

Inog a schengeni övezet

A növekedésre nem elsősorban a mostani helyzet kezelése, hanem a jelentkező problémák egyes következményei lehetnek érdemi hatással. Ezek közül is leginkább a schengeni övezet jövője - mutatott rá Árokszállási Zoltán.

„Ha a visszaállna a nemzetállami szintű határellenőrzés és vámrendszer, az már komolyan veszélyeztetné növekedési kilátásokat.”

– véli az Erste Group Bécsbe kihelyezett regionális elemzője.

Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt nagy a torlódás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében, 2015. augusztus 31-én Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az európai államok közötti határellenőrzés visszaállítása a magyar gazdaságot is érzékenyen érintené. Országunk exportjának több mint 75 százaléka e térségbe jut el, ezen belül is a fő célpont Németország.

Az övezet felbomlása az ipari beszállító rendszerben komoly fennakadásokat okozna.

Az alkatrészek például nem jutnának el időben a gyárakba, ami a termelékenységet is negatívan befolyásolná. Másrészt a Nyugatra ingázók munkába jutását is megnehezítené a határellenőrzés újbóli bevezetése.

A bőrünkön éreznénk

– véli Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. A közgazdász szerint az akár hónapokig eltartó migránshullám sem tudná megbillenteni a gazdasági növekedést, hiszen az ellátásuk meg sem közelíti azt az összeget, ami befolyásolná a bővülést.

A közgazdász ugyanakkor egyetért azzal a megállapítással, hogy a határellenőrzés esetleges visszaállítása az igazi rizikófaktor. Az Európai Unióba irányuló jelentős mértékű magyar export lenne a szigorítás első kárvallottja. A schengeni övezet felbomlása számszerűsíthetően mérsékelné a GDP szintjét.