Gazdasági kiigazításokat sürget az IMF-vezér

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója
Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója
Vágólapra másolva!
Szeptember első hétvégéjén gyűlt össze a világ vezető 20 gazdaságának pénzügyminisztere és jegybankelnöke a török fővárosban, Ankarában, ahol szokás szerint most is sok okosság hangzott el, de érdemi előrelépés kevés történt. Christine Lagarde ugyanakkor a lefelé mutató kockázatokra hívta fel a figyelmet, és továbbra is inkább a laza monetáris politika pártján áll.
Vágólapra másolva!

Az idei csúcstalálkozón a kínai gazdaság vészes lassulása és az amerikai jegybank kamatemelési kilátásai köré koncentrálódtak a felszólalások, míg a görög adósságkérdést érintőlegesen vitatták meg a pénzügyi vezetők - közölte a Bloomberg. Az euróövezetben szorosabb pénzügyi összefonódást sürgettek a résztvevők.

Teljes generálra van szükség

A Nemzetközi Valutaalap feje teljes gazdasági generált javasolt a világ legnagyobb gazdasági szereplőinek, különben nem jósol fényes jövőt a feltörekvő országok számára. A júliusi előrejelzések szerint még 3,3 százalékos bővülést prognosztizált az IMF 2015-re, míg az euróöveztben 1,5 százalékkal számolt, de a találkozót megelőzően Christine Lagarde a számok lefelé korrigálását helyezte kilátásba az idei évre. A kínai gazdaság vészes lassulása miatt jutott erre az IMF elemzői csapata.

Hiú ábrándok

A tavalyi G-20 csúcstalálkozón még évi két százalékos GDP növekedést jövendöltek a világ legfejlettebb országait tömörítő blokkra vetítve 2019-2020-ig, amelyekhez strukturális reformokat ígértek be a résztvevők. Mindezen törekvések mostanra hiú ábrándnak bizonyultak, és hazai politikai csatározásokba torkolltak.

– összegezte a nem túl fényes kilátásokat az IMF elnöke.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója Forrás: AFP/Adem Altan

A nyersanyagexportőrök a legsérülékenyebbek

A feltörekvő országok közül többen is recesszióban vannak vagy megtorpant a növekedésük. A nyersanyag exportőröket viseli meg leginkább a kínai gazdaság belassulása, ráadásul mindez az árupiaci termékek évek óta tartó lejtmenetével párosul. A várható amerikai kamatemelés pedig tovább ronthatja ezen országok kilátásait, hisz egyre drágább lesz az államadósságuk finanszírozása.

„Összehangolt monetáris politikai lépésekre van szükség a fejlődő országokban, amelyek a növekedést támogatják. Emellett olyan strukturális reformok kellenek, amelyek a termelékenységet segítik elő” – mondta Lagarde.

Elhamarkodnák az amerikaiak

A Vautaalap feje az amerikai jegybankot óva intette az idő előtti kamatemeléstől. Lagarde szerint nemcsak a feltörekvő országok gazdasági újraéledését nehezítené meg a Fed lépése, de az amerikai gazdaság sem kész még rá.

Az IMF-vezér 2016–ra ütemezné át a kamatemelést.

A pénteken közzétett amerikai munkaerő-piaci mutatók sem arról tanúskodnak, hogy a tengerentúli gazdaság készen állna a lépésre - írja a MarketWatch.

Szemben a számokkal

"Európa gazdasága elindult a megerősödés útján" - nyilatkozta Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági ügyekért felelős biztosa, akinek véleményét Catherine Mann, az Economic Cooperation and Development vezető közgazdásza is osztja:

Az euróövezet júliusi GDP növekedési száma azonban még mindig csak a fele a világgazdaságban mért bővülési ütemnek, ráadásul még csak most próbálja meg lerázni magáról az adósságválság okozta béklyókat. Mind a belső fogyasztás, mind a befektetések aránya növekvőben van azok után, hogy évekig nagyon gyengén muzsikált.

Mario Draghi, az EKB elnöke. Forrás: AFP/Daniel Roland

Mario Draghi, az EKB elnöke is kritikusabban látja a pénzügyi zóna helyzetét és a tagállamok kormányainak összefogására szólított fel a találkozón: