Ahol jó dolog történik, ott a gonosz is felüti a fejét

Erdélyi Margit
Vágólapra másolva!
Nyáron 1030 ember nyaralt ingyen egy közösségi oldalon indult kezdeményezés segítségével. Erdélyi Margit indította el a „Nyaralj nálunk ingyen” projektet. Most ötletét egyesületté szervezi, a célja az, hogy jövőre megötszörözze azoknak a számát, akik ingyen pihenhetnek családjukkal. El akarja cserélni saját otthonát egy kempingért.
Vágólapra másolva!

„Én nem szégyellem, hogy két diplomával Ausztriában szobalány voltam. Eddig minden évben találtam munkát, Ausztriába jártunk a férjemmel dolgozni. Idén nem jött semmi lehetőség. Ekkor döntöttünk úgy, hogy nyárra megnyitjuk a rászoruló családok előtt a sümegcsehi otthonunkat” – mesélte Erdélyi Margit az Origónak.

Nem volt munkám, segíteni akartam másoknak

Margit áprilisban a Facebookon tett közzé egy felhívást, hogy vendégül látnának nyáron néhány rászoruló családot, akik nem engedhetik meg maguknak a nyaralást. Ekkor jött létre a „Nyaralj nálunk ingyen” Facebook-csoport. Már több mint 8 ezer tagjuk van.

„Többgyerekeseket, nehéz anyagi körülmények közt élőket kerestünk, és három óra alatt betelt a naptárunk,

11 család nyaralt nálunk a nyáron” – mesélte Erdélyi Margit.

A sümegcsehi házban kisimulnak a ráncok Forrás: Nyaralj nálunk ingyen Facebook csoport

„Tőlünk elérhető közelségben van a Balaton, Hévíz, Kehidakustány, Zalaszentgrót és még sok-sok kirándulóhely. Az ideutazásban sajnos nem tudunk segíteni, de több támogatót is találtunk, aki segített a fuvarozásban is. Volt olyan család, aki 430 kilométerről, Gávavencsellőről érkezett” - mondta Erdélyi Margit.

Nyáron legalább ezer kilométert tekertünk

„Mi hoztuk a vendégeink mindennapi kenyerét, tejét. Főztünk rájuk, és mostunk is.”

Margit és férje, Major Attila hetente 96 kilométert biciklizett.

Korán reggel már kenyérért tekertek, hogy mire a családok felkelnek, már terített asztal várja őket. Öröm volt nézni, hogy a szülők szeme alól eltűnnek a karikák.

„Az akartuk, hogy azok a családok, akik például sérült gyereket nevelnek, ebben a 4-5 napban pihenjenek, kiránduljanak, fürödjenek, érezzék jól magukat. Még a gyerekekre is vigyáztunk, hogy a szülők együtt töltsenek el egy fél napot.” Mariettáéknak három gyerekük van, egyik fiuk autista. Gávavencsellőn élnek Kelet-Magyarország csücskében.

Erdélyi Margit 11 család számára biztosított ingyenes nyaralást a sümegcsehi otthonában Forrás: Nyaralj nálunk ingyen Facebook csoport

Szűcsné Keller Marietta és családja a közösségi portálon írt posztjában így köszönte meg azt az öt napot, amit Margitéknál töltött.

Nem vet fel a pénz

„Mindenki azt kérdezi, hogy ugyan miből álltuk ennyi ember nyaraltatását? Ez csak elhatározás kérdése volt, menet közben rengeteg segítőt, támogatót találtunk. Bár a nyár végére a villanyszámlánk a normális háromszorosára hízott, a vízdíjunk is megsokszorozódott, de megérte” – mesélte Erdélyi Margit.

Margit elsőként az Origónak árulta el privát foglalkozását.

„Nem akartam ezt eddig senkinek elmondani,

És nyelvkönyveket is ír, 14 nyelvkönyve van, amiket német és angol nyelvtanításhoz használnak, ezek mind Erdélyi Margit néven jelentek meg.

Elindult valami, de több kell

Margit arról is mesélt, hogy

150 e-mailt küldött el kempingeknek és panzióknak,

akiket arra kért, csatlakozzanak kezdeményezésükhöz, és segítsenek a rászorulóknak. Mindössze heten jeleztek vissza, hogy ingyenes sátorhellyel vagy lakókocsival, faházzal csatlakoznak az akciójukhoz.

Erdélyi Margit és férje, Major Attila Forrás: Nyaralj nálunk ingyen Facebook csoport

„Nyár végére elmondhatjuk, hogy

rengeteg összefogással 220 családot, vagyis 1030 embert sikerült ingyen nyaraltatnunk nálunk, Sümegcsehiben, két kempingben és a panziókban.”

Mindig vannak fekete bárányok

„Azért egy picit csalódott is vagyok, mert bizony volt, aki a kemping által felajánlott bográcsot, lábost ellopta,

– mondta Erdélyi Margit. Volt, aki azzal fenyegetőzött, hogy feljelenti őket, mert megtudta, hogy érkezett egy nagyobb édességadomány, és ő nem kapott belőle.

Margit és férje egy hirdetést adott fel a napokban, amiben azt írja, szeretné sümegcsehi otthonát egy kempingre vagy egy vízparti üdülőre cserélni. Továbbra is rászorulóknak szeretne boldog, felhőtlen nyarakat szervezni. Bővíteni akarja a kört, és a nehéz anyagi körülmények között élő nyugdíjasokra, mozgássérültekre is gondol.

Itt nyaralt nyáron 11 család teljesen ingyen Forrás: Nyaralj nálunk ingyen Facebook csoport

A Nyaralj nálunk ingyen programjához már húsz segítő cég és magánember csatlakozott. Támogatóinak egy bográcsos ebéddel köszöni meg a segítséget.

Húszan már a kezdeményezés mellé álltak

Cseri András például 100 ezer forintért édességekkel lepte meg a házában nyaraló családokat. A sümegi várkapitány egész nyárra ingyen belépőket biztosított Margit vendégeinek. A keszthelyi kastély is ingyenes belépést biztosított. Egy fiatal pár 10 héten át óriáspizzákkal lepte meg a családokat. A zalaszentgróti fürdő igazgatóját is a támogatók között említette Margit.

Nyáron a fuvarokért sem kellett fizetni, rengeteg önkéntes jelentkezett. A Sprint Travel és a Bellabusz is sokat segített. Kenyér- és tejfelajánlás is volt, például a Győri tejtől. De van egy óhidai család, akiknek tehenészetük van, ők házi sajttal és tejjel járultak hozzá a szűkös anyagi körülmények között élő családok nyaralásához.

Erdélyi Margit jövőre több ezer családot szeretne ingyen nyaraltatni Forrás: Nyaralj nálunk ingyen Facebook-csoport

Margit azt mesélte, további tervei vannak, először is elkezdte szervezni, hogy a

kezdeményezése egyesületté alakulhasson.

Nem szeretne megállni 220 családnál. "Miért ne sikerülne? Szeretnénk nyaranként ötezer családot is ingyen nyaraltatni" – mondta Erdélyi Margit.