Már a tőzsde is kellene Matolcsyéknak

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank tulajdoni részének növelésével erősítené befolyását a magyar tőzsdén, ráadásul a Portfolio.hu információ szerint már meg is indult a puhatolózás a magyar és az osztrák fél között.
Vágólapra másolva!

A Portfolio.hu által ma reggelt közölt írás szerint a jegybank alelnöke lényegében megerősítette a piaci forrásokból származó értesülést. A lépés első olvasatra meglepő fordulatot jelentene azok után, hogy az elmúlt években a magyar kormány jóformán ügyet sem vetett a hazai tőzsde mélyrepülésére. Most azonban a legoptimistább forgatókönyv alapján újabb aranykor köszönthet a BÉT-re. Az osztrák nagytulajdonos és a magyar jegybank között azonban nem lesz egyszerű a megállapodás, az eltérő motivációk miatt nagy lehet a különbségben a két fél által elképzelt vételárban.

Most ez a helyzet

A gazdasági portál piaci forrásokból úgy értesült, hogy az MNB megvenné az osztrák nagyrészvényesek tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében, így újra többségi magyar többségi tulajdonba kerülne a budapesti tőzsde. A Portfolio forrásai az időzítéssel kapcsolatban biztosat nem tudtak mondani, azt azonban kiemelték, hogy

amennyiben meg lesz a szándék a részesedés megvásárlására, akkor a vevő gyorsan fog lépni.

Egyelőre az sem tiszta, hogy az MNB csak a CEESEG 50,5 százalékos részesedését, vagy az osztrák konzorcium további 18,3 százalékos részesedését is megvásárolná a mostani 6,9 százalékos részesedéséhez.

Nem cáfol az MNB

Sajtómegkeresésre a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az alábbi tájékoztatást adta:

Valóban folynak beszélgetések köztünk és az osztrákok között - erősítette meg az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc. Bár határozott vételi szándékról nem beszélt, szavaiból egyértelműen kiderült, hogy az MNB akár a tulajdoni részesedésének növelésével is erősítené befolyását a magyar tőkepiacon.

A jegybank célja az, hogy életet leheljen a magyar tőzsdébe, amely az elmúlt években legyengült állapotban működött.

Számos magyar, akár állami vállalat számára kedvező tőkebevonási lehetőség lenne a tőzsdére lépés, ezért az MNB azt szeretné elérni, hogy minél több vállalat jelen legyen a tőzsdén. Hogy ezt pontosan miként tudná előmozdítani a jegybank tulajdonosi részesedésének növelése, egyelőre nem derült ki, Gerhardt Ferenc szerint azonban néhány hónapon belül várható konkrét, hírértékű előrelépés az ügyben - írja a Portfolio.