Újra magyar kézbe kerülhet a tőzsde

Budapesti Értéktőzsde BÉT
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank megvenné az osztrák nagyrészvényesek tulajdonrészét a Budapesti Értéktőzsdében, így újra többségi magyar tulajdonba kerülne a budapesti tőzsde.
Vágólapra másolva!

A Portfolio.hu azt írja az időzítéssel kapcsolatban biztosat nem tudtak mondani, azt azonban kiemelték, hogy amennyiben meg lesz a szándék a részesedés megvásárlására, akkor a vevő gyorsan fog lépni.

Még minden bizonytalan

Egyelőre az sem tiszta, hogy az MNB csak a CEESEG 50,5 százalékos részesedését, vagy az osztrák konzorcium további 18,3 százalékos részesedését is megvásárolná a mostani 6,9 százalékos részesedéséhez. Az MNB és az osztrák konzorcium mellett a BÉT részvényeinek 5,2 százaléka a KBC Securities, további 19 százalék pedig egyéb tulajdonosok birtokában van.

Forrás: Katona Vanda / Napi Gazdaság

Az MNB alelnöke, Gerhardt Ferenc megerősítette a hírt: valóban folynak beszélgetések köztünk és az osztrákok között - mondta. Bár határozott vételi szándékról nem beszélt, szavaiból egyértelműen kiderült, hogy az MNB akár a tulajdoni részesedésének növelésével is erősítené befolyását a magyar tőkepiacon.

Gerhardt Ferenc szerint


A CEESEG az MNB-nél jóval szűkszavúbb volt, azt a választ adta, hogy a ljubljanai tőzsde eladása semmilyen formában nem érinti a BÉT jövőbeni kilátásait.