Újabb kínai cégek kerültek be a legokosabb vállalatok közé

Vágólapra másolva!
Idén már három kínai vállalat is megjelent az első tíz között a Massachusetts Institute of Technology neves amerikai műszaki egyetem kiadványa, a MIT Technology Review világ 50 "legokosabb" vállalatát felsoroló ranglistáján.
Vágólapra másolva!

A lista élére az elektromos, környezetkímélő Tesla aurókat gyártó cég, a Tesla Motors került. A második helyen a kínai okostelefon gyártó vállalat, a Xiaomi végzett.

A vállalatot korábban az Apple olcsóbb változatának tartották,

azonban innovatív megoldásainak köszönhetően idén leelőzte az amerikai céget: az Apple csak a 16. helyet szerezte meg az idei listán az Apple Watch okosóra és az Apple Pay szolgáltatás bevezetésével.

A Xiaomi a tavalyi listán még csak 30. helyen állt, igaz, ezen az Apple még nem szerepelt. A 2013-as listán azonban a hatodik helyre került Steve Jobs vállalata, a kis képernyőről nagy képernyőre adaptált Retina technológiával. A Tesla a tavalyi listán a második volt, az első helyen pedig a kaliforniai Illumina biotechnológiai vállalat állt az élen.

Két éve még csak egy kínai cég volt

A Xiaomi mellett idén több másik kínai cég is az élmezőnybe került, az internetes kereskedelemmel foglalkozó Alibaba a negyedik lett az Alipay nevű online fizetési szolgáltatásával. A tzedik helyen végzett a "kínai twirtterként" emlegetett Tencent. Szintén felkerült az ötvenes listára a Baidu internetes kereső szolgáltató.

A 2013-as listán még csak egyetlen kínai vállalat, a Tencent, a "kínai twitter" szerepelt,

a 2014-esen viszont már négy, csakúgy, mint az idein. A legjobb helyezést a tavalyi listán a Tencent érte el, a 11-iket. A listára akkor a Xiaomi mellett még a Baidu internetes kereső szolgáltató és a Qihoo 360 Technology vírusirtó cég került fel.

GMO-fejlesztőcsapat is szerepel a listán

A 2015-ös listán feltűnően megszaporodtak a biotechnológiai vállalatok, az ötvenes listán 15 vállalat ezen a területen tevékenykedik. Nagy részük a kaliforniai szilícium-völgyben, vagy valamelyik amerikai egyetemen működik, de

bekerült egy párizsi és egy trieszti székhelyű cég is.

Az olasz cég biztosítási ügyfelek egészségi állapotának felmérésével foglalkozik, a francia új módszert fejleszt a haszonnövények genetikai módosítására, reményeik szerint az így módosított növényeket nem kell majd annyira szigorúan szabályozni, mint az eddigi GMO-terményeket.

Az ötven legokosabb cég listáján jórésztt továbbra is kaliforniai székhelyű technológiai cégek alkotják, de nőtt a szilícium-völgyön kívüli vállalatok aránya, a kínai cégek mellett megjelent egy dán robotikai vállalat is. Az idei listára HoloLens technológiájának köszönhetően hosszas távollét után visszatért a Microsoft is a 48. helyre.