Rekordsebességgel adják el portfólióikat a bankok

Vágólapra másolva!
Az európai bankok rekordsebességgel adják el nemkívánatos portfólióikat. Csak az idei első félévben 55 milliárd eurónyi tranzakció zajlott le, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 20 százalékos növekedést jelent - olvasható a PwC elemzésében.
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint az ügyleti volumenek és árak emelkedése a befektetők által támasztott folyamatos keresletnek és a kedvező adósságpiacoknak köszönhető. Számos bank számára további ösztönzőt jelentettek a szerkezetátalakításra és a hitelállomány csökkentésére vonatkozó elvárások.

60 százalékos növekedés

Fekete Miklós, a PwC Magyarország cégtársa azt mondta,

, és a következő 12-18 hónapban nem számítunk csökkenésre, elemzésünk szerint a bankok még mindig hozzávetőleg 2000 milliárd euró értékű nemkívánatos hitelt birtokolnak, vagyis a hitelportfóliók piaci utánpótlása nem fog egyhamar kiapadni".

Jelenleg összesen 84 milliárd euró tranzakciók folynak Európában, az ősztől várható ügyletáradatnak köszönhetően pedig az idei teljes forgalom 150 milliárd eurót is elérheti, ami a 2014. évi 91 milliárd euróhoz képest 60 százalékos növekedés lesz.

Élre kerülhetnek a britek

A PwC elemzése szerint néhány nagyobb ügylet hatására

valószínűleg az Egyesült Királyság piaca kerül a rangsor élére,

60 milliárd eurós összértékű tranzakciókkal. Németországban, Spanyolországban és Olaszországban a nemkívánatos hitelekkel kapcsolatos ügyletek értéke országonként várhatóan 20-25 milliárd euró körül alakul.

A PwC kutatása szerint továbbá az elmúlt öt év (2010-2014) során a bankok összesen 250 milliárd euró névértékű hitelportfolión adtak túl. Az egyesült királysági, illetve írországi székhelyű bankok ennek az összegnek több mint felét értékesítették. A spanyol bankokra 45 milliárd euró, míg a német és az olasz bankokra jóval kevesebb, 25, illetve 15 milliárd euró jutott, bár ez Olaszország esetében hamarosan változni fog.

A forgalom legnagyobb részét továbbra is az ingatlanfedezetű hitelekből álló portfóliók teszik ki.

A 2014. évi 70 százalékos értékkel szemben az idén eddig létrejött ügyletek mintegy 80 százalékát adják a lakossági jelzáloghitelek, illetve üzleti ingatlannal fedezett hitelek - olvasható a PwC elemzésében.