Örömmel adnak túl nemkívánatos hiteleiken a bankok

hitel, ingatlanhitel, illusztráció, Eladásra váró luxuslakások a Rózsadombon.
Budapest, 2005. augusztus 16. Eladásra váró luxuslakások a Rózsadombon. A fővárosban becslések szerint akár 20 ezer lehet az eladatlan új és használt lakások száma. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Vágólapra másolva!
Az európai bankok rekordsebességgel szabadulnak meg nemkívánatos portfólióiktól, az idei év első felében lebonyolított tranzakciók összesen 55 milliárd euró hitelportfóliót érintettek, ami a 2014. év ugyanezen időszakához képest 20 százalékos növekedés - olvasható a PwC elemzésében. 
Vágólapra másolva!

Az elemzés szerint az ügyleti volumenek és árak emelkedése a befektetők által támasztott folyamatos keresletnek és a kedvező adósságpiacoknak köszönhető. Számos bank számára további ösztönzőt jelentettek a szerkezetátalakításra és a hitelállomány csökkentésére vonatkozó elvárások.

A cég összegzése idézi Fekete Miklóst, a PwC Magyarország cégtársát, aki elmondta: "A piacon zajló ügyletek volumene ma magasabb, mint valaha, és a következő 12-18 hónapban nem számítunk csökkenésre, elemzésünk szerint

a bankok még mindig hozzávetőleg 2000 milliárd euró értékű nemkívánatos hitelt birtokolnak, vagyis a hitelportfóliók piaci utánpótlása nem fog egyhamar kiapadni".

A jelenleg folyamatban lévő európai tranzakciókkal együtt a teljes összeg 84 milliárd euró, az ősztől várható ügyletáradatnak köszönhetően pedig

az idei teljes forgalom 150 milliárd euró közelébe emelkedhet, ami a 2014. évi 91 milliárd euróhoz képest 60 százalékos növekedés.

Az Egyesült Királyság élen jár az ügyletekben

A PwC elemzése szerint néhány nagyobb ügylet hatására valószínűleg az Egyesült Királyság piaca kerül a rangsor élére; a tranzakciók összvolumene itt várhatóan meghaladja majd a 60 milliárd eurót. Németországban, Spanyolországban és Olaszországban a nemkívánatos hitelekkel kapcsolatos ügyletek értéke országonként várhatóan 20-25 milliárd euró körül alakul.

A PwC kutatása szerint továbbá az elmúlt öt év (2010-2014) során a bankok összesen 250 milliárd euró névértékű hitelportfolión adtak túl. Az egyesült királysági, illetve írországi székhelyű bankok ennek az összegnek több mint felét értékesítették. A spanyol bankokra 45 milliárd euró, míg a német és az olasz bankokra jóval kevesebb, 25, illetve 15 milliárd euró jutott, bár ez Olaszország esetében hamarosan változni fog.

A forgalom legnagyobb részét továbbra is az ingatlanfedezetű hitelekből álló portfóliók teszik ki.

A 2014. évi 70 százalékos értékkel szemben az idén eddig létrejött ügyletek mintegy 80 százalékát adják a lakossági jelzáloghitelek, illetve üzleti ingatlannal fedezett hitelek - olvasható a PwC elemzésében.