Jobban teljesít az eurózóna

Vágólapra másolva!
A vártnál nagyobb mértékben fokozódott a gazdasági aktivitás augusztusban az euróövezetben - közölte csütörtökön a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet. Spanyolország a zóna éllovasa.
Vágólapra másolva!

A Markit Economics adatai szerintAugusztusban 54,4 pontra emelkedett a júliusi 54,0 pontról az euróövezet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI). Elemzők az előzetes adattal, 54,3 ponttal megegyező értéket vártak augusztusra.

A szolgáltatóipari és feldolgozóipari adatok összevonásával képzett

összetett BMI 54,3 pontra emelkedett augusztusban

a júliusi 53,9 pontról. Elemzők 54,1 pontot vártak augusztusra, a BMI előzetes adatával megegyező értéket.

Írország az élen

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az előzőnél magasabb 50 pont feletti érték a teljesítmény növekedési ütemének a gyorsulását tükrözi.

Az euróövezet négy legnagyobb gazdasága közül 58,8 pontos összetett BMI-vel Spanyolországé nőtt a legnagyobb ütemben, ami egyben az ország második legjobb teljesítménye is volt az elmúlt nyolc és fél évben. Őket követi Németország és Olaszország, az előbbi öt hónapja, az utóbbi 53 hónapja a legnagyobb mértékűt.

Franciaország azonban elmaradt a várakozásoktól, épphogy megugrotta az 50-es határt.

A legjobb teljesítményt azonban egy kisebb gazdaság, Írország érte el 59,7 ponttal - ez nagyrészt annak köszönhető, hogy Írország, ahogy Spanyolország is több éves gazdasági válságból lábal ki.

Jót tett a görög megállapodás

A növekedés összefügg a foglalkoztatás általános növekedésében, amely az elmúlt négy évben az egyik legmagasabb értéket érte el augusztusban az euróövezetben. A

másik ok a görög válság enyhülése, az, biztossá vált, Görögország az eurózóna tagja marad.

"A világgazdasági növekedés miatt táplált aggodalmak fokozódása ellenére, a Grexit csökkenő valószínűségének köszönhetően, szerte az euróövezetben javult az üzleti környezet augusztusban, a gazdasági teljesítmény így négy éve a legmagasabb ütemben növekedett. Az augusztusi BMI értékek alapján arra lehet következtetni, hogy a harmadik negyedévben az euróövezeti GDP-növekedés 0,4 százalék közeli szintre emelkedhet" - mondta Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza.

Aggodalomra szerinte csak a francia adatok azonban adhatnak okot, szerinte a következő negyedévben lényegében stagnálni fog a francia gazdaság. "Összességében azonban az Európai Központi Bank meggyőződhet róla, hogy az euróövezeti gazdaság képes ellenállni a világpiaci ellenszélnek" - hangsúlyozta.