Bevetésre készen áll Irán

Irán olaj gáz -OIL GAS INDUSTRY FACTORY GENERAL VIEW WORKER INAUGURATION HORIZONTAL
An worker speaks on a walkie-talkie during the inauguration by Iranian President Mohammad Khatami of Phases 2 and 3 of the South Pars gas field in the southern port of Assaluyeh 15 February 2003. Deputy Oil Minister Seyed Mehdi Mirmoezi said Iran would award a contract for the development of Phase 11 of the massive South Pars gas field in the coming weeks. Offers for Phase 11 have come from France's TotalFinaElf, Britain's BP, Italy's Eni and Statoil of Norway, he added. AFP PHOTO/Atta KENARE
Vágólapra másolva!
Irán eltökélt szándéka a szankciók feloldása után visszaszerezni korábbi piaci részesedését az olaj világpiacán - jelentette be Bijan Zanganeh olajipari miniszter a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban. 
Vágólapra másolva!

Várhatóan novemberben oldják fel teljesen az Iránnal szembeni szankciókat, utána pedig teljes gőzzel beindulhat a világ negyedik legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező országban az olajkitermelés, legalábbis az iszlám állam erre készül. Az ázsiai ország az OPEC-államok közül a harmadik legnagyobb olajkitermelő országnak számított a szankciók bevezetése előtt, ami 3,6 millió hordónkénti kőolaj-kitermelést jelentett naponta.

Irán jelenleg napi 2,8 millió hordó olajat hoz felszínre, három éve a legnagyobb mennyiséget, és ebből napi egymillió hordót exportál. A szankciók feloldása után nem sokkal a kitermelést napi 500 ezer hordóval, öt hónap leforgása alatt pedig egymillió hordóval fogják növelni.

Jövő márciusra Irán már napi 3,8-3,9 millió olajat tervez termelni.

A kitermelés napi egymillió hordós növelése mellett Irán olajipari beruházásokat is vár az országba a termelés további növeléséhez. Mehdi Hosszeini, Irán olajipari szerződések átstrukturálásával foglalkozó állami bizottságának az elnöke múlt havi nyilatkozata szerint az ország napi 5,7 millió hordóra tervezi növelni olajtermelését. Céldátumot a tervre azonban nem adott meg.

Bijan Namdar Zanganeh, iráni olajügyi miniszter Forrás:Atta Kenare/AFP/Getty

Nem számít az olajár

Az interjúban az iráni olajminiszter leszögezte, hogy

a jelenlegi alacsony olajár sem tántorítja el az országot világpiaci szerepének visszaszerzésétől, "bármilyen áron" növelni fogja a termelését,

és arra számít, hogy az OPEC tagországai "helyet csinálnak" majd az iráni olajnak a piacon. Ha a piaci visszatérés az olajárak csökkenésével jár majd, Irán akkor sem fog lassítani annak ütemén.

Bijan Zanganeh szerint az OPEC tagjainak többsége hordónként 70-80 dolláros olajárat tartana elfogadhatónak, és úgy látja, hogy a szervezetnek nem kell koordinálnia termelését a szervezeten kívüli olajtermelőkkel.