Több száz kamionnyi adót csaltak el

M1 kamion autópálya
Vágólapra másolva!
Egy bűnszervezet háromszázötven kamion élelmiszert, főként cukrot, tejet és étolajat hozott be az országba, áfát nem fizettek. Vevőik elsősorban belföldi nagykereskedők és ipari cukorfelhasználók voltak. A szervezet négy vezetője előzetesben van.
Vágólapra másolva!

Az árukövető rendszer, az ekáer adatai szerint egy román férfi irányításával működő elkövetői kör megközelítőleg

háromszázötven kamion élelmiszert, főként cukrot, tejet és étolajat hozott be az országba áfa megfizetése nélkül.

Olcsóbban adták

A román irányítóhoz köthető cégek Lengyelországból, Szlovákiából és Romániából szerezték be az élelmiszeripari termékeket, amelyeket itthon a bűntársak által működtetett gazdasági társaságokon keresztül hoztak forgalomba az áfa megfizetése nélkül. Az így elért alacsony árral a jogkövető piaci riválisok nem tudtak versenyezni.

Vevőik elsősorban belföldi nagykereskedők, és ipari cukorfelhasználók voltak.

350 kamionnyi áru után nem fizettek áfát Forrás: Tevan Imre - Origo

320 millió forint

Az ekáer bevezetését követően az elkövetői kör úgy próbált igazodni a megváltozott feltételekhez, hogy biztosítéknyújtástól mentes, KOMA adatbázisban szereplő cégeket szerzett meg, és ezeket időszakonként cserélgetve próbálták kijátszani a rendszert. A társaságok vagy minimális belföldi értékesítést vallottak, vagy fiktív adatokat szerepeltettek bevallásukban, de előfordult, hogy egyáltalán nem tettek adóbevallást. A nyomozás jelenlegi adatai szerint

több mint háromszázhúszmillió forint áfát csaltak el.

A bizonyítékok folyamatos kiértékelésével ez az összeg várhatóan tovább emelkedik.

20 helyszínre csaptak le

Az ügyben a NAV észak-alföldi pénzügyi nyomozói adórevizorokkal kiegészülve az ország négy megyéjében, több mint húsz helyszínen tartottak akciót. A bűnszövetség irányítójától négy és félmillió forint értékű készpénzt lefoglaltak, és tizenegy bankszámlát zároltak. Az akció napján a pénzügyi nyomozók információja alapján a pénzügyőrök Győrnél 24 tonna cukorszállítmányt kapcsoltak le.

Négyen előzetesben

A pénzügyi nyomozók nyolc gyanúsítottat hallgattak ki, közülük négyen előzetes letartóztatásba kerültek. A nyomozás bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, és magánokirat-hamisítás miatt folyik.