Változás jöhet a makrosztoriban

Te mit csinálnál máshogy, ha újraélhetnéd a fiatalságodat? barátok tánc fesztivál nyár boldog
Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint Magyarország jövőre várhatóan visszakerül a befektetési ajánlású hitelminősítői kategóriába.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének őszi prognózisában azt közölte: reális lehetőségként számol azzal, hogy a három nagy hitelminősítő közül legalább kettő, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service az idei év végéig felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javítja a magyar szuverén adósbesorolások kilátását.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint a

magyar államadós-osztályzatok ezután "akár néhány hónapon belül", már 2016-ban visszakerülhetnek a befektetésre ajánlott besorolási sávba.

A ház csökkentette ugyan a magyar gazdaság növekedésére adott előrejelzését a várttól valamivel elmaradó második negyedévi lendületre hivatkozva - az eddigi előrejelzésében szereplő 3,5 százalékos idei és 2,5 százalékos jövő évi magyar gazdasági növekedés helyett 2,9 százalékos, illetve 2,4 százalékos GDP-bővülést vár Magyarországon erre a két évre -, de a cég közgazdászai szerint az általuk eddig vártnál lassabb növekedés "sem igazán változtat az alapvető makrosztorin".

A felminősítés jót tenne Forrás: Thinkstock

A magyar gazdaságban folytatódik a belső kereslet élénkülése,

a kamatok mélységi rekordokon járnak, a fogyasztókhoz pedig jelentős vagyonátcsoportosítás történt

a bankoktól a devizaalapú hitelállomány átváltása nyomán. A lakossági fogyasztói szektor átlagos adósságszolgálati terhe jelenleg az elkölthető jövedelmi hányad 8 százaléka alatt van, ami több mint tíz éve a legalacsonyabb adósságszolgálati ráta ezen a mércén - hangsúlyozták a Morgan Stanley londoni elemzői.

Mindenki pozitívan látja a magyar gazdaságot

A nemzetközi hitelminősítők már az idén is végrehajtottak pozitív lépéseket Magyarország esetében.
A Fitch Ratings májusban pozitívra javította a magyar szuverén osztályzat kilátását az addigi stabilról.

A Standard & Poor's március 20-án - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az addigi és az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - egy fokozattal "BB plusz"-ra javította a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolását. A Standard & Poor's márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-besorolás mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

A magyar szuverén adósosztályzat következő hitelminősítői felülvizsgálata is a Standard & Poor's részéről esedékes, szeptember 18-án.