Ha sokallja a hazai ingatlanárakat

Dubaj strand
Sokan engedély nélkül készítenek képet
Vágólapra másolva!
A dubaji lakáspiacon 12,2 százalékkal estek vissza az ingatlanárak 2014-ben. Az Egyesült Arab Emírségek leggazdagabbja még a háború sújtotta Ukrajnát is alulteljesítette. Míg Hong Kong hozta a kötelezőt.
Vágólapra másolva!

A világ 56 jelentősebb ingatlanpiacán végzett kutatásban meglepően hátul teljesített a dubaji. A Knight Frank ingatlantanácsadó cég elemzése szerint további csökkenés várható idén, ami már a második negyedéves adatokban is megmutatkozik.

A rangsorban hátul

A sivatagi országban a lakásárak további 2,8 százalékkal estek vissza idén - közölte a Bloomberg.

Ukrajna végzett közvetlenül az arab emírség mögött 12,2 százalékos lakásárcsökkenéssel, míg Hong Kong-ban 20,7 százalékkal kúsztak feljebb az ingatlanárak 2014-ben.

Több sebből vérzik

A dubaji ingatlanpiacnak első körben a 2008-as pénzügyi válság tett be, aminek közepette maga a város is csaknem csődbe jutott. Néhány éves felépülést követően az olajárfolyam összeomlása, a gyengélkedő rubel és euró újabb kihívások elé állították az emírség ingatlanpiacát. A helyi hatóságok többszöri szigorítása sem kedvezett a szegmensnek. Felső határt szabtak a felvehető jelzáloghitel összegben és a tranzakciós díjakat is megduplázták, hogy kiszorítsák a spekulánsokat a piacról.

Dubaj néhány év alatt nőtt ki a sivatagból. Forrás: wikimedia.org

- elemzi a kialakult helyzetet az ingatlanközvetítő. Az áresés a Cluttons ingatlan-tanácsadó társaság várakozása szerint tovább folytatódik. A villaárak az év második felében 5-7 százalékkal kerülnek majd kevesebbe, míg a bérleti díjak is 1,5-2 százalékkel lesznek olcsóbbak Dubajban.

Hazai ingatlankörkép

Ahogy az Origo korábban beszámolt tovább folytatódik itthon a lakásár-emelkedés. Az idei első félévben lezajlott tranzakciók átlagai alapján vidéken Győr-Moson-Sopron megyében vásároltak téglaépítésű lakást a legmagasabb áron, 262 ezer forintért. Ezt még a második legdrágább Hajdú-Bihar megye sem tudta megközelíteni, ahol az átlag 240 ezer alatt alakult. Legkisebb 103 ezer Ft/m2 átlagon BAZ megyében vásároltak.

Itthon tovább folytatódik a lakásár-emelkedés. Forrás: MTI/Jászai Csaba

Budapesten a legdrágább kerület, több mint félmillió forintos négyzetméterenkénti átlaggal az V. volt az első félévben. Ez olyannyira kimagasló, hogy a következő lokációk már mind 400 ezer alatt alakultak. A legolcsóbbak a XX. és XXI. Kerületek, alig több mint 200 e Ft/m2 átlaggal.