Járvány terjed a tőzsdéken

járvány fertőzés betegség
A védőfelszerelést viselő egészségügyi dolgozót fertőtlenítőszerrel permetezik be a guineai Conakryban, a Nongo Ebola kezelőközpontban, 2015. augusztus 21-én.
Vágólapra másolva!
Már a kisebb kapitalizációjú cégeket tömörítő Russell indexben is megjelent a hosszú távú árfolyam-csökkenést előrejelző halálkereszt. Néhányan még bíznak benne, hogy elkerülhető a válság, a 2008-as nagy krízis előtt azonban minden részvény grafikonján ott díszelgett a hírhedt alakzat.
Vágólapra másolva!

Járványszerűen jelennek meg a halálkeresztek a tőzsdék grafikonjain, most már olyan piacok is „megfertőződtek”, amelyekről eddig azt gondolták az elemzők, hogy kevésbé érinti őket a piaci pánik – írja a Marketwatch.

Mi az a halálkereszt?

A halálkereszt akkor alakul ki, amikor a technikai elemzők által figyelt két fontos mozgóátlag, a gyorsabb 50 napos és a lassabb 200 napos keresztezi egymást, méghozzá úgy, hogy az 50 napos felülről metszi le a 200 napost. A halálkereszt alapvetően csökkenést jelez előre, amikor az alakzat megjelenik a grafikonon, akkor az elemzők szerint a rövid távú korrekció hosszabb távon csökkenő trendbe válthat át.

A főbb piacok közül most

a kisebb kapitalizációjú cégek részvényeit tömörítő Russell 2000 indexén is kirajzolódott a medvepiac jellegzetes jele, a halálkereszt.

Halálkereszt (a pirossal jelölt 50 napos mozgóátlag felülről metszi a zöld 200 napos mozgóátlagot) a kisebb cégek részvényeit tömörítő Russell 2000 indexen. Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

A tőzsdei chartok szerint a Russell 2000 index esetében az 50 napos mozgóátlag szerdán 1220,70 ponton állt, míg a 200 napos 1222,04-en, így a gyorsabb 50 napos már felülről metszette a 200 napos indikátort.

A Russell 2000 indexen utoljára 2014. szeptember 22-én jelent meg a csökkenést előrejelző alakzat, akkor az index még 7,1 százalékot esett három hét alatt, miután elérte az éves mélypontját. De nem a Russell 2000 az egyetlen, ahol megjelent a halálkereszt, hétfőn ugyanis az S&P MidCap 400-as, a közepes méretű papírokat tömörítő mutatón is kirajzolódott az alakzat, amire már 4 éve nem volt példa.

Halálkereszt az S&P 400 Midcap indexen is Forrás: Tradingview.com, Investor.hu

Úgy tűnt, a kicsik még bírják

A kisebb kapitalizációjú cégek általában kisebb kitettséggel rendelkeznek a nemzetközi piacok felé, mint a nagy multinacionális cégek, ezért az elemzők eddig úgy gondolták, hogy védettebbek a külföldi piacok gyengeségeitől.

Nem túl rózsás a hangulat a New York-i tőzsdén. Forrás: AFP/Spencer Platt

A Russell 2000 index legnagyobb piaci kapitalizációjú papírja, az Anacor Pharmaceuticals teljes árbevétele az Egyesült Államokból származik, míg az S&P 500 index legnagyobb vállalata, az Apple bevételének 62 százaléka érkezik külföldről.

Őket sem kíméli a halálkereszt

A kínai gazdaság lassulása és tőzsdei gyengülése miatt kialakult aggodalom a nagy amerikai börzéket is megviselte ugyan, de a Russell 2000 viszonylag jól tudta állni a sarat.

A Dow Jones index miatt aggódik az egyik kereskedő a New York-i tőzsdén. Forrás: AFP/Spencer Platt

A Dow Jones indexen már augusztus 11-én kirajzolódott a halálkereszt, az Apple grafikonján augusztus 26-án, míg az S&P 500-on augusztus 28-án jelent meg. Kedden már ott volt a medvepiac jellegzetes alakzata a Dow Jones Total Stock Market Indexén, még május 26-án megjelent a Dow Jones Transportation Average-en, május 7-én pedig a Dow Jones Utility Average-en.

Tényleg nagy válság jön?

Sokan most azt találgatják, hogy a halálkereszt igazi medvepiacot hoz-e vagy sem. Egy biztos, 2008 végén, három hónappal azelőtt, mielőtt a piacok padlót fogtak (abban a 3 hónapban még 27 százalékot esett a Dow), mind a harminc Dow Jones index tag grafikonján ott volt a halálkereszt jellegzetes alakzata.

A Marketwatch szerint

a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq Composite indexnek még van egy kis ideje,

várhatóan 2-3 hét múlva jelenhet meg rajta a halálkereszt. Azonban, ha folytatódik az eddigi rossz hangulat a piacokon, akkor akár hamarabb is felütheti fejét a hírhedt jel.

Mindenesetre ahogy minden tőzsdei indikátort, ezt is fenntartásokkal kell kezelni, ennek megfelelően bármilyen pozíciófelvételt, illetve kereskedési stratégiát csak a megfelelő kockázatkezelés mellett érdemes kivitelezni.