Drágul a vodka Ukrajnában

2015.09.01. 14:55

Drágul az élet Ukrajnában, az áram ára átlagosan 25, a szeszes italok fogyasztói ára pedig 25-40 százalékkal emelkedik.

Bár a kijevi kormány a minimálbér 13 százalékos emelését ígéri, ez rövidesen akár a 17 ezer forintnak megfelelő összeget is elérheti, de ez még mindig eltörpül az áram árának emelésének mértékétől. Ezt még csak tetézi a vodka áremelkedése, ami az egy főre jutó szeszfogyasztásból kiindulva családok százezreit teheti tönkre.

Ukrajnában legutóbb csaknem háromszorosára emelték a lakossági földgáz tarifáját, amit a legszerényebb számítások szerint is a fogyasztók alig egyharmada tud kifizetni a fűtési szezonban.

A lakosság nagyrésze már most sem tud tüzelőt venni télreFotó: Bielik István - Origo

Arszenyij Jacenyuk kompenzációként a rezsitámogatás igénylésének egyszerűsítését ígérte, ami már most kudarcba fulladt. Emellett a hagyományos, szilárd tüzelők használatát szorgalmazzák, de lehetetlen tűzifát és szenet beszerezni.

Az ukrán lakosságra nehezedő pénzügyi nyomás enyhülését egyelőre még a legoptimistább prognózisok sem ígérik.

Ukrajna összes tartozásból 1600 dollár jut minden állampolgárra, a csecsemőktől az aggastyánokig, ami a kamatok miatt napról napra nő. Amennyiben Ukrajna egyetlen fillér hitelt sem vesz fel, az ország leghamarabb 2040-re lenne csak képes törleszteni az összes adósságát.