Ez szépen beütött

villámlás káosz csőd hangulat kilátások tőzsde  befektetés
From the 68th floor of the Top of the Rock, during a summer storm. No tripod used, just holding the camera tight to my face and between the glass partitions, shooting bursts until I got lucky. I think lightning hit the Empire State Building at least one or two other times, including this one, but I wasn't quite quick enough to catch it
Vágólapra másolva!
Öt éve nem látott gyatra teljesítménnyel zárták a nyár utolsó hónapját a tengerentúli börzék, köszönhetően a világ tőzsdéin végigsöprő eladási hullámnak, melynek kiindulási pontját legtöbben Kínához kötik. Ugyanakkor szeptemberben sem lehet hátradőlni, az ingadozó piaci körülmények velünk maradnak.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát jelző Dow Jones index augusztusban 6,4 százalékot esett, ami öt évre visszamenőleg a legrosszabb teljesítmény – közölte a MarketWatch. A mostaninál rosszabb eredményt 2010 májusában ért el az index, amikor 7,9 százalékot csökkent a mutató.

A Dow Jones augusztusban 6,4 százalékot esett. Forrás: Investing.com

Negatív rekordokat döntögetnek

Az S&P 500 is 6,3 százalékkal bukott be augusztusban. A meghatározó amerikai részvényindex három éve nem látott mélységet járt meg a nyár utolsó hónapjában.

A legnagyobb lemorzsolódást a Nasdaq indexnek kellett elszenvednie.

A főleg tech papírokat jegyző tőzsdemutató a maga 6,9 százalékos esésével 14 éves mínusz rekordot döntött meg.

Nasdaq 14 éve nem látott gyenge teljesítményt produkált augusztusban Forrás: Investing.com

Kína bolondította meg a pénzpiacot

A hatalmas turbulencia elsősorban a kínai eseményeknek tudható be. A kínai központi bank a közelmúltban többször is leértékelte a jüant azután, hogy 8,3 százalékkal zuhant a kínai export. A kormány az olcsó jüannal erősítené a kivitelt, mert ha az export tovább csökken, veszélybe kerül az idei évre kitűzött hét százalékos gazdasági növekedés. A leértékelés - és ezzel a gazdaság növekedési ütemével kapcsolatos aggodalmak "hivatalos" beismerése - szinte azonnal csökkenést okozott a világ tőzsdéin, ennek a folyamatnak az eredménye az elmúlt két hétben tapasztalt pánikszerű eladási hullám, melyet a kínai kamatcsökkentés és a folyamatos tőzsdei intervenciók sem tudtak megállítani.

Szeptember is izgalmas lehet

Az augusztusi mizériának köszönhetően megnőtt a volatilitás a piacokon, és vélhetően ez szeptemberben is ki fog tartani, pláne, hogy szeptember 16-án derül ki, hogy az amerikai jegybank élni fog-e a kamatemelés eszközével. A várakozások mindenesetre enyhültek a tőzsdei turbulenciának és a feltörekvő piacok romló gazdasági kilátásainak köszönhetően, ugyanakkor a FED jegybankárai több esetben is olyan megnyilatkozást tettek, amely szerint nem inogtak meg korábbi véleményüket illetően. Mindenesetre a találgatások még intenzívebbé váltak, a folyamatos híráramra pedig vélhetően érzékenyen fognak reagálni a tőzsdei jegyzések. Statisztikai adatok szerint a Dow Jones index esetében a szeptember eleve a gyenge teljesítményről és a negatív hozamokról szokott szólni.

Szeptember kimondottan rossz hónap szokott lenni a Dow Jones indexben Forrás: Hulbert Financial Digest, Investor.hu

Sam Stovall, az S&P Capital IQ részvénystratégája szerint amikor az S&P500 index több mint 5 százalékot esett augusztusban (összesen 11-szer volt ilyen), az esetek 80 százalékában további árfolyamlemorzsolódás jött szeptemberben, ráadásul átlagosan 4 százalékkal került lejjebb a jegyzés.