Nagyon alacsony a beszerzésimenedzser-index

Óriásdömperek, mamut teherautók
Vágólapra másolva!
A beszerzésimenedzser-index augusztusi értéke 50,7 pontra emelkedett a júliusi 49,9-ről, a megkérdezettek összességében kedvezőbben értékelték a gazdasági folyamatokat. 
Vágólapra másolva!

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság azt közölte, a beszerzésimenedzser-index összetett mutatószám, 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

A felmérés 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett kérdőíves információgyűjtésen alapul.

Forrás: AFP

A korábbi években augusztus rendszerint átlag feletti értéket mutatott, de

az idei a negyedik legalacsonyabb augusztusi adat 1995. óta, tette hozzá a jelentés.

A termelés értékelése romlott az előző hónaphoz képest és az

Az új rendelések tarolnak

Az új rendelések indexe viszont emelkedett július óta, és a kilencedik legmagasabb augusztusi értékre nőtt az elmúlt húsz közül.

A foglalkoztatás indexe is a növekedést a visszaesésétől elválasztó 50 pont felett maradt, így - április kivételével - egy éve folyamatos emelkedést jelez.

Értéke magasabb lett júliushoz képest, és a harmadik legmagasabb augusztusi 1995 óta.

A szállítási átfutási idő augusztusban hosszabb lett júliushoz képest, de a növekedés mértéke rendkívül enyhe. Az index az elmúlt 6 évben hatvanhatszor volt 50,0 pont alatt, utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az érték.

Kamionok állnak a Waberer's logisztikai és szállítmányozási cég budapesti telephelyén Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A vásárolt készletek két hónap bővülés után második hónapja szűkültek. Az idei augusztusi érték az elmúlt húsz év átlaga alatti, és a negyedik legkisebb augusztusi.

Visszaesés a beszerzésekben

A beszerzési mennyiség indexének értéke csökkent júliushoz képest, és egyúttal a mennyiség visszaesését is jelzi. A mostani érték a második legalacsonyabb augusztusi adat és elmarad az elmúlt három év átlagától. A beszerzett mennyiség két hónapig nőtt mindössze, május-júniusban, majd újból szűkülés következett.

Forrás: Liebherr

A beszerzési áraknál augusztusban csökkent az index értéke, ezzel négy hónap növekedés után első hónapja csökkennek az árak. A mostani ütem, 1995 óta vizsgálva, a legalacsonyabb augusztusi.