Befektetés és hosszú élet - 85 éves az omahai bölcs

Warren Buffett
DETROIT, MI - SEPTEMBER 18: Billionaire investor Warren Buffett speaks at an event called, "Detroit Homecoming" September 18, 2014 in Detroit, Michigan. The purpose of the invitation-only event of Detroit expatriats is to give the group a chance to reconnect, reinvest and reinvent with their hometown. The topic of Buffet's conversation was, "Why I'm Bullish on Detroit." Bill Pugliano/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Még most sem akar leállni az egyik leghíresebb befektetési guru. Alig két hete van túl élete egyik legnagyobb dobásán, amelyről még nem tudni, hogy bejön-e. Warren Buffet, a világ harmadik leggazdagabb embere 85 éves.
Vágólapra másolva!

Már 11 évesen elkezdte

Apja brókercégénél kezdett el dolgozni, tizenegy éves korában, és még ugyanebben az évben végrehajtotta első tranzakcióját. Cities Services-féle elsőbbségi részvényeket vett darabonként 38 dollárért, és 40 dollárért adta el őket. Néhány évvel később, mikor a részvény ára elérte a 200 dollárt, örökre megtanulta, hogy jó cégekbe hosszú távra érdemes befektetni. Innen ered azon közismert mondása, hogy

a kedvenc befektetési időtávom a mindörökké.

Tizennégy éves korában 1200 dollár megtakarított pénzéből 40 hold termőföldet vásárolt, amit bérbeadott. Másodikos volt a középiskolában, amikor egy virágzó flipperüzlet babérjait learatta.

Tizenöt évesen már hatezer dollár (mai értékén kb. 1,7 millió forint) vagyona volt. Ő Warren Buffett milliárdos befektető, aki vasárnap ünnepelte 85. születésnapját - írja a MarketWatch.

A világ tetején

A Forbes magazin tavaly számításai szerint az omahai bölcsként is emlegetett veterán befektető 67 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a világ harmadik leggazdagabb embere, csak Bill Gates és Carlos Slim gazdagabb nála.

2008-ban, a pénzügyi válság legmélyebb évében viszont senki nem tudta megelőzni, akkor ő állt a világ tetején.

Nincs megállás

Buffett kb. 30 éves volt, amikor vagyona elérte az egymillió dollárt, majd 56 évesen lett milliárdos. Azóta is jól megy neki és nem úgy tűnik, mintha lassítani akarna. Már ötven éve vezeti a Berkshire Hathaway nevű vállalatot, amelyet szundikáló ruhagyárból ő változtatott erős, multinacionális befektetési társasággá. A holding jelenlegi piaci értéke 330 milliárd dollár (egy darab részvény ára 202 ezer dollár, azaz 56 millió forint!), és olyan nagy vállalatokban van tulajdonrésze, mint az American Express, Coca-Cola, IBM, Kraft Food és Wells Fargo.

Befektetéseit mindig körültekintően választja ki, és eleve hosszú távra tervez. Ezzel kapcsolatos egyik sarkalatos befektetési elve:

Csak olyan részvényt vegyél meg, amit akkor is szívesen megtartanál, ha 10 évre bezárna a részvénypiac.

Warren Buffett vagyonának változása életkorának függvényében Forrás: dadaviz.com, Investor.hu

A vállalat legutóbbi nagy dobása, hogy 37,2 milliárd dollárért (10 ezer milliárd forint) megvásárolta a Precision Castparts nevű céget, amely Boeingekhez és Airbusokhoz gyárt repülőgépalkatrészeket. Ez a felvásárlás a Berkshire Hathaway eddigi legnagyobb vállalati felvásárlása. Buffett cége részvényenként 235 dollárt fizetett a társaságért.

Egyáltalán nem szállt el a vagyontól

Milliárdok ide vagy oda, Buffett puritán életmódjáról is híres: például 1958 óta ugyanabban a házban él, és a Berkshire Hathaway vezérigazgatójaként mindössze 100 ezer dollár az éves fizetése, amely ezen a szinten elég csekélynek mondható, pláne ha összehasonlítjuk a nagy amerikai multinacionális cégek vezetőinek bérezésével, ahol egyáltalán nem ritka a 10-20 millió dollár közötti jövedelem.