Matolcsyék elmondták, mennyi pénzzel tartoznak a magyarok

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Júliusban 25 milliárd forinttal csökkent a háztartások hitelállománya, míg a betétállomány 1,6 milliárd forinttal nőtt.
Vágólapra másolva!

A háztartások hitelállománya szezonálisan kiigazítva 25,7, a nyers adatok szerint 20,7 milliárd forinttal csökkent júliusban, a forinthitelek 11,5 milliárd forintos, valamint a devizahitelek 9,2 milliárd forintos csökkenésének eredőjeként - jelentette a bankrendszer összevont mérlegének adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jelentés megjegyezte, hogy egyes hitelintézetek július folyamán megkezdték a ténylegesen devizában folyósított devizahitelekkel kapcsolatos elszámolását, forintosítását is.

Nőtt a betétállomány

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 1,6 milliárd forinttal, míg szezonális igazítás nélkül 5,0 milliárd forinttal nőtt. A szezonálisan nem kiigazított adatok szerint 5,0 milliárd forintos nettó forintbetét-elhelyezés mellett a devizabetétek állománya nem változott.

Szavazzon!

Az Ön hitelei csökkentek?

Nem pénzügyi vállalatok

A nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csak a tranzakciókat figyelembe véve, szezonálisan igazítva 18,0 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 9,9 milliárd forinttal nőtt, a forinthitelek 30,5 milliárd forinttal nőttek, míg a devizahitelek állománya 20,6 milliárd forinttal esett vissza.

A nem pénzügyi vállalatok betétállománya - az átértékelődés és az egyéb volumenváltozás hatásától eltekintve - a szezonálisan igazított adatok szerint 15,8 milliárd forinttal, míg a szezonális hatások kiszűrése nélkül 59,2 milliárd forinttal nőtt, 48,4 milliárd forintbetét és 10,8 milliárd forint devizabetét nettó elhelyezése következtében.