Gázszerződéssel koronázzák meg Putyin kínai útját

Vlagyimir Putyin Oroszország
Vágólapra másolva!
A Gazprom a kínai olajcéggel ír alá.
Vágólapra másolva!

Földgázszállításokról ír alá szándéknyilatkozatot az orosz Gazprom és a CNPC (China National Petroleum Corporation) kínai állami olajipari konszern Vlagyimir Putyin elnök pekingi látogatása alkalmából - közölte augusztus 31-én, hétfőn újságírókkal Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

Intenzív tárgyalások

Az elnöki tanácsadó tájékoztatása szerint szerződés megkötése egyelőre nem várható szibériai földgáz kínai szállításáról, de "intenzív tárgyalások" vannak folyamatban.

Tavaly a Gazprom 2019-től évi 38 milliárd köbméter kelet-szibériai földgáz kínai szállítása mellett kötelezte el magát, ami nagyjából megegyezik a Németországnak szállított földgázmennyiséggel.

Tervbe van véve emellett egy cseppfolyósföldgáz-terminál (LNG) építése is az ázsiai piac ellátására Vlagyivosztok kikötővárosban.

Keleti nyitás

Oroszország az Európával hűvösödő kereskedelmi kapcsolatainak ellentételezésére Ázsiában keres piacot földgázszállításainak. Vlagyimir Putyin a második világháború csendes-óceáni befejezése 70. évfordulójának megünneplése alkalmából látogat Pekingbe.