Csődbe ment egy biztosító, Matolcsyék nyugtatnak

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A román és a magyar biztosítási garanciarendszer is helytáll a román Astra Biztosító magyarországi fióktelepének károsultjai számára azt követően, hogy a biztosítót felügyelő román felügyeleti hatóság visszavonta az Astra román cégének tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a felszámolását.
Vágólapra másolva!

Az összevont román pénzügyi felügyelet honlapján (ASF) ma megjelentetett tájékoztató szerint a felügyeleti hatóság súlyos tőkehelyzete miatt fizetésképtelenné nyilvánította a Societatea Comerciala de asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosítót, visszavonta a tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte felszámolását.

A román biztosító hazai fióktelepe révén magyar ügyfelekkel is rendelkezik,

itthoni fióktelepének prudenciális (üzleti megbízhatósági) felügyelését is közvetlenül a román – és nem a magyar – pénzügyi felügyelet látja el, tájékoztat közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Az MNB egyeztet és tájékoztat

A Magyar Nemzeti Bank az Astra körül kialakult bizonytalanság miatt már eddig is folyamatosan kapcsolatban állt az ASF-fel, illetve a Magyar Biztosítók Szövetségével (Mabisz), áll a közleményben. A jegybank ezeken az egyeztetéseken képviseli a magyarországi fióktelep károsultjainak érdekeit. Az ASF tájékoztatását követően az MNB haladéktalanul tájékoztatja a közvéleményt a felszámolás, kártalanítás, illetve egyéb folyamatok román jog szerinti várható lefolyásáról.

A jegybank egyeztet a román hatósággal Forrás: MTI/Soós Lajos

Kettős védelem

A román Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító Magyarországi Fióktelepe (Astra Fióktelep) valamennyi magyarországi ügyfelét, esetleges károsultjait

a román állami biztosítási garanciaalapból kártalanítják a román törvények által megszabott mértékben

(ez korábbi romániai nyilvános közlések szerint 100 ezer euró, azaz több mint 30 millió forint káreseményenként), az ehhez szükséges eszközök az ASF tájékoztatása alapján rendelkezésre állnak.

A hazai biztosítási törvény alapján

emellett a Mabisz által kezelt Kártalanítási Alap (Kalap) helytáll minden, az Astra Fióktelepével – mint felszámolás alatt álló biztosítóval – szembeni kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kártérítési igény esetén.

A jegybank adatai alapján a KALAP rendelkezik a kgfb károk rendezéséhez szükséges mértékű forrásokkal. Mint emlékezetes, a jogalkotó a MÁV Általános Biztosító Egyesület felszámolását követően éppen az ehhez hasonló esetek megnyugtató rendezése érdekében hozta létre a felszámolás alá kerülő biztosítók kgfb-károsultjainak követelését teljesítő hazai garanciaalapot.

Ne legyenek új ajánlatok

Az MNB elvárja az Astra Fiókteleptől és a közvetítőktől, hogy ne fogadjanak be és ne közvetítsenek újabb biztosítási ajánlatokat. Az Astra Fióktelep ügyfélszolgálata a megszokott rendben üzemel. A további teendőkről az ügyfelek, károsultak – egyebek közt az MNB honlapján – folyamatos jegybanki tájékoztatást kapnak majd.

Nem befolyásolják

Az Astra Fióktelep piaci részesedése itthon kevesebb mint egy százalék a díjbevételre vetítve, így az események nem befolyásolják a hazai biztosítási piac zavartalan működését.