Bliccelni könnyebb, gyalogolni nehezebb a Széll Kálmán téren

TOP Moszkva tér Széll Kálmán Tér Moszkva tér Széll Kálmán Tér Moszkva tér újjáépítése
Moszkva tér újjáépítése
Vágólapra másolva!
Kevesebb közteres dolgozik a BKV-ellenőrökkel, mint korábban, még jobban széttúrják a Széll Kálmán teret, megérkezett Budapestre az első világrekorder CAF villamos, utasrekordot döntött a Liszt Ferenc Repülőtér. A NAV 18 pénzügyőrét hallgatták ki, a gyanú szerint cigarettacsempészetben vettek részt. A kormány elköltötte majd' az egész költségvetési tartalékot, 7 százalék alá esett a munkanélküliség, Magyarországon van a legtöbb teher a minimálbéren az OECD-ben. Az IMF nem ad újabb hitelt Görögországnak, az ügyészség a volt pénzügyminiszter mentelmi jogának felfüggesztését kéri. Ez volt a héten a gazdaságban. 
Vágólapra másolva!

Újraszabályozza a BKK és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság azt, hogy pontosan hogyan kell az ellenőröknek és a köztereseknek lefolytatniuk az ellenőrzéseket. A szabályozás azt is meghatározza, hogy az ellenőrök milyen öltözéket nem vehetnek fel, hogyan kell, és hogyan nem szabad viselkedniük.

Már kevesebb közteres dolgozik az ellenőrökkel,

eddig naponta 50-70 fő teljesített szolgálatot, júliustól viszont csak 20-an dolgoznak műszakonként.

A bliccelők életét megkönnyíti, hogy ha a felügyelőnek is ellenáll az utas, a felügyelő rendőri intézkedést kérhet, ha viszont a rendőr nem érkezik meg 15 percen belül, akkor köteles a bliccelőt figyelmeztetéssel elengedni.

Villamos

Július 28-án, kedden éjjel megérkezett Budapestre a világ leghosszabb villamosa, az 56 méteres CAF. A rövid CAF-okból 35, a hosszúakból 12 jön Budapestre, ezek közül az első példány érkezett most meg. Az 1-es, a 3-as, valamint a fonódóvá bővített 19-es és a 61-es vonalon fognak dolgozni.

Gyaloglás

Augusztustól megkezdődik a Széll Kálmán tér felújításának harmadik üteme.

A gyalogosok a tér belső részére egyáltalán nem mehetnek majd be,

több járat végállomását áthelyezik.

A gyalogosok csak a tér szélein közlekedhetnek Fotó: Polyak Attila - Origo

Vasút

2020-ig ezer milliárd forintot költhet a kormány vasútfejlesztésre, ebből a nemzetközi TEN-T hálózat (transzeurópai közlekedési hálózat) 800 kilométer hosszban újul meg. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, hogy ezek lesznek a legfontosabb szakaszok, amelyeket felújítanak: Budapest–Miskolc, Püspökladány–Debrecen, a dél-balatoni vonal Szántód–Kőröshegy és Balatonszentgyörgy közötti szakasza, Kelenföld–Százhalombatta–Pusztaszabolcs, Szeged–Hódmezővásárhely–Gyula, illetve az Összekötő vasúti híd.

Repülő

Még soha nem történt olyan a magyar főváros légikikötőjében, mint most: az idei júliusban először lépte át az utasok száma a bűvös havi egymilliós határt a Liszt Ferenc Repülőtéren.

Csempészet

A Központi Nyomozó Főügyészség a NAV 18 pénzügyőrét hallgatta ki gyanúsítottként a záhonyi cigarettacsempészéssel összefüggésben. A nyomozás adatai szerint a pénzügyőrök jogtalan előnyért,

hivatali kötelességüket megszegve segítették az Ukrajnából Magyarországra dohányárut csempésző személyeket.

A gazdasági tárca minden egyes szabályszegés esetén a zéró tolerancia alkalmazását kéri a NAV-tól. A minisztérium célja, hogy a jövőben egyetlen alkalommal se forduljon elő olyan eset, amelynek során az adóhivatal dolgozóját bűncselekmény elkövetésével gyanúsítják, közölte az NGM.

Pénzügyőrök vehettek részt a csempészésben Fotó: Bielik István - Origo

Adócsalás

A boltok online pénztárgépeihez hasonló módon a céges számlázó rendszereket is összekapcsolja az adóhivatallal a kormány. Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára azt mondta a Napi Gazdaságnak (a leendő Magyar Időknek), hogy a kormány már dolgozik a megoldáson.

Adókedvezmény

A hatályos szabályok szerint január elsejétől csak azok után a gyerekek után lehet igénybe venni a családi adókedvezményt, akiknek már van adóazonosító jelük. Jelenleg 800 ezer gyereknek nincs ilyenje.

Ősszel módosíthatják a vonatkozó jogszabályt, január elsejétől

nem kell majd a gyerekeknek adóazonosító ahhoz, hogy az utánuk járó adókedvezmény igénybe vehető legyen,

mondta Rogán Antal csütörtökön az állami M1 aktuális csatorna esti hírműsorában.

Nyugdíj

Körülbelül évi 200 milliárd forintjába kerülne az államnak, ha a férfiak is korkedvezményesen nyugdíjba mehetnének 40 év munkaviszonnyal. A pénzt a gazdaság kifehérítésével vagy a külföldre vándorolt magyar munkavállalók hazacsábításával könnyedén elő lehetne teremteni, mondta Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke.

A Fidesz-frakció közleménye szerint

„a férfiaknak a legnagyobb becsülés a munka, azt szeretnék, hogy a férfiak dolgozhassanak, amíg tudnak”.

A korkedvezményes nyugdíj a nők megbecsüléséről szól, mert a kemény munka mellett gyermekeket neveltek.

Tartalék

A kormány egy hónap alatt bő 50 milliárd forintot költött a 100 milliárdos tartalékból, már csak 10 milliárd maradt benne. A pénz nagy része a déli határon épülő kerítéshez kell. Könnyen lehet, hogy mégis lesz kiigazítás, bár a nemzetgazdasági tárca államtitkára korábban azt ígérte, nem lesz.

A kormány a persely fenekére nézett Forrás: AFP

Devizahitel

A kormány szándéka, hogy segítsen a gépjármű-devizahiteleseknek, valamint a fogyasztási hiteleseknek, és ennek során az önkéntesség, illetve az ösztönzés kiemelt fontosságú lesz, mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára.

Munkanélküliség

310 ezren voltak munkanélküliek a 2015. április–június időszakban, ez 49 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban – írta a Központi Statisztikai Hivatal. A munkanélküliségi ráta 1,2 százalékponttal, 6,9 százalékra csökkent.

Minimálbér

Facebook-oldalán hozott nyilvánosságra egy infografikát az OECD. Az adatok szerint az OECD tagországai közül Magyarországon a legmagasabbak a minimálbér terhei.

A minimálbér viszont nem Magyarországon a legmagasabb, sőt.

Szabálytalanság

1036 vállalkozásnál razziázott a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya. A munkáltatók 84 százalékánál találtak valamilyen szabálytalanságot, a munkavállalók 64 százalékát érintette valamilyen szabálytalanság.

Gáz

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató irányítása alatt álló Főgáz megpályázta a piacról kivonuló Tigáz ügyfeleit az Energetikai Hivatalnál. A másik két nagy lakossági szolgáltató ügyfeleit már megnyerte, ha a Tigáz ügyfeleit is megkapja, akkor a nemzeti közműcég lesz az egyetlen gázszolgáltató a piacon.

A nemzeti közműcég szerint lehet még rezsicsökkentés, mert a bevételeket vissza fogják forgatni.

Csak egy maradhat Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mentelmi jog

Jánisz Varufákisz mentelmi jogának felfüggesztését kérte a görög ügyészség.

A volt görög pénzügyminisztert az adófizetői rendszer meghekkelése miatt jelentették fel.

Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter elismerte, hogy a felügyelete alatt egy titkos, ötfős munkacsoport tervet kovácsolt egy párhuzamos pénzügyi rendszer létrehozására. Azt mondta, a terv indulásra kész volt, de Aléxisz Cíprasz miniszterelnök végül kihátrált belőle. A terv kidolgozásához a saját adóhivatalának informatikai rendszerét is feltörette.

Mentőcsomag

A Valutaalap csak akkor venne részt a következő görög mentőcsomagban, ha Athén komolyabb adósságelengedést harcol ki magának, mert adóssága a mentőcsomaggal együtt is fenntarthatatlan. Görögország többi hitelezője viszont kizárta, hogy engedjenek az adósságból. Az pedig

kétséges, hogy a német törvényhozás megszavazna-e egy olyan mentőcsomagot, amiben az IMF nem vesz részt.

Választás

Kész előrehozott választásokat rendezni Görögországban Aléxisz Cíprasz miniszterelnök, ha pártja, a Sziriza baloldali radikálisai továbbra sem támogatják a kormány tevékenységét – derült ki szerdán a kormányfőnek a kormánypárthoz közeli Sto Kokkino rádiónak adott interjújából.

Ciprasz már előrehozott választásokról beszél Forrás: AP/Petros Karadjias

Gázvezeték

Török tisztviselők szerint Törökország és Oroszország felfüggesztette a Török Áramlatról szóló tárgyalásokat. Az oroszok nem akarták aláírni a gázárról szóló megállapodást, aminek keretében Törökország kedvezményes áron kapná az orosz gázt.

A tárgyalások felfüggesztésével felborult a projekt ütemterve.

A Gazprom nem kommentálta a tárgyalások felfüggesztéséről szóló hírt.

Kőolajvezeték

Grúzia szerint Oroszország másfél kilométerrel kitolta Dél-Oszétia határát, ezzel egy nemzetközi kőolajvezeték egy szakasza a határ túloldalára került. Moszkva tagadja a vádakat, a vezetéket üzemeltető BP viszont felújításokba kezd, megszünteti az érintett szakaszt.

GDP

Júniusban lassult a gazdasági visszaesés Oroszországban, tavaly júniussal összevetve 4,2 százalékkal csökkent a hazai össztermék (GDP) a májusi 4,9 százalékos zsugorodás után – közölte az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium. A szakértők a gazdaság nagyobb, 4,8 százalékos zsugorodására számítottak júniusra.