Ha kétgyerekes, ennek nem fog örülni

5000 adag étel
5000 adag étel elkészítéséhez szükséges alapanyag előkészítése közel 100 önkéntes segítségével a Magyar Élelmiszerbank Egyesület központjában a Lokátor utcában 2015 június 3-án az Esélyt az Ételnek Napra készülve
Vágólapra másolva!
A családpolitikai intézkedések ellenére jelentősen romlott a kétgyermekes családok jövedelmi helyzete 2013-ban, nominálértéken is csökkent az egy főre jutó jövedelmük, és nőtt körükben a relatíve jövedelmi szegények aránya.
Vágólapra másolva!

Az egygyermekes családok körében is több a szegény, mint egy évvel korábban. Csak a nagycsaládosok helyzete javult érdemben – derül ki a Magyar Nemzet által idézett KSH-tanulmányból.

Se a gyes, se a családi pótlék nem mozdul

Az adatok azt mutatják, hogy az egy- és kétgyermekesek gyermekenkénti 10 ezer forintos adókedvezménye nem hozott áttörést; az alanyi jogon járó juttatások több éve tartó befagyasztása oda vezet, hogy a munka nélküli családok gyermekei egyre mélyebb szegénységbe csúsznak.

Az adókedvezményeket a kétgyerekesek érzik meg a legkevésbé Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fix összegű, alanyi jogon járó juttatások összege 2014-ben sem változott, ami szintén a legszegényebb, munka nélküli családok gyermekeit sújtja. A gyermekgondozási segély és a három vagy annál több kiskorú gyermek nevelése után járó gyermeknevelési támogatás a legkisebb öregségi nyugdíjhoz kötődik, ennek 28 500 forintos összege pedig 2008 óta nem emelkedett.

A kétgyerekesek nem jártak jól

2011-ben vezették be a családi adókedvezményt, ami gyermekenként az egy- és kétgyermekes családok esetében 10 ezer forintot, a három vagy annál több gyermeket nevelők esetében pedig 33 ezer forintot hagy a családok zsebében.

A családi pótlék összege tíz éve nem változott Forrás: Origo

Tavaly óta a kedvezmény a személyi jövedelemadó mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék terhére is érvényesíthető. Az adókedvezmény hatása a legalább három gyermeket nevelőknél volt érezhető, az egy- és kétgyermekesek esetében nem – írja a lap.

A 10 ezer forintos kedvezmény évről évre egyre kevesebbet ér a szegénység elleni harcban.

A háromgyerekeseknek egy picit jobb

A nagycsaládosok helyzete ugyanakkor egyre jobb. Tavaly a három- vagy többgyermekesek reálbére 15 százalékkal nőtt, miközben havi nettó 202 ezer forintos keresetük az egy évvel korábbi 28 ezer helyett már több mint 49 ezer forinttal haladta meg a gyermektelenekét.