Rekordösszegű licencszerződés a biotechnológiai szektorban

Celgene biotechnológia labor kutatás
Vágólapra másolva!
A nyiroksejtek módosításával foglalkozó Juno cég még csak decemberben debütált a tőzsdén, de máris a legnagyobbak fókuszába került.
Vágólapra másolva!

A Celgene, a majd negyedszázados múltra visszatekintő amerikai gyógyszeripari és biotechnológiai vállalat 1 milliárd dollár értékű 10 éves licencszerződést írt alá a Junoval.

Ilyen nagy összegű előzetes szerződésre még nem volt példa a biotechnológiai cégek történetében.

- írja reggeli hírlevelében az Equilor.

A Juno Therapeutics elsősorban daganatos és gyulladásos betegségek terápiájára fejleszt ki immunterápiás új hatóanyagokat. A megállapodás értelmében a Junonál marad a fejlesztés és a piacra dobás Észak-Amerikában, de a Celgene veszi majd át ezeket a feladatokat világszerte. A Celgene 150 millió dollárt készpénzben fizet és 9,1 millió darab frissen kibocsátott Juno részvényt vásárol meg 93 dolláros árfolyamon.

A Juno esetében már kedden tudhatták, hogy lesz valami bejelentés, hisz a részvények 15 százalékos pluszban zárták a kereskedést, igaz, hogy napközben így is folyamatosan esett az árfolyam, mivel egyre több elemzés szerint jelentős kockázatokat rejthet az üzlet.

Az üzlet részeként a Celgene kiválaszthat két terméket, amelyek költségein és bevételein osztozik a Junoval és további részvényvásárlási opciókat is kap. A két opció lehívásának díja további 100 millió dollár, de ez lehet több is, ha a Celgene várni kíván a két termék kiválasztásával - állítja az Equilor írása.

Juno Therapeutics napos árfolyamgrafikon tavaly december óta Forrás: Investing.com