Magyarországnak nincsenek imperialista hagyományai

Magyar Nemzeti kereskedőház
Orbán Viktor miniszterelnök az Aleksandar Vucic szerb miniszterelnökkel folytatott találkozóját követően tartott előadás a Magyar Nemzeti kereskedőház keretében
Vágólapra másolva!
A szerbeknek nem kell félniük a magyar hatalmi törekvésektől. A zászlóshajók már ott vannak, most a csónakokon van a sor. A jó hír, hogy keressük a módját az 5 százalékos gazdaságnövekedésnek. A magyar-szerb üzleti fórumon Szijjártó Péter és Orbán Viktor is beszédet tartott.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor magyar és Alekszandar Vucsics szerb kormányfő a közös miniszterelnöki csúcstalálkozóról jöttek a Kempinskibe a Magyar - Szerb Üzleti Fórumra, de már a kormányfői csúcs is egy órás késéssel indult. A szállodában várakozó, jólöltözött magyar és szerb üzletemberek, tehát tudták ráérnek.

Nem vegyültek

Nem volt nehéz elfoglalni magukat, a wifi gyors volt, a kávé jó, a narancslé friss. Az aprósüteményt nem kóstoltuk, de ahogy néztük, mindenki meg volt vele elégedve. Sokan mentek ki dohányozni a szálloda elé. Fürtökben álltak odakint az öltönyösök, de nem nagyon vegyültek. A magyarok a magyarokkal, a szerbek a szerbekkel beszélgettek, a szomszédos Le Méridien szálló teraszáról egy Andy Vajnának látszó férfi kíváncsian nézte őket.

Orbánéknak sikerült valamit lefaragni a késésükből, az előző eseményen állítólag rövidre fogták azt a részt, amikor a sajtó kérdéseire válaszolnak. Végül csak háromnegyed órát késtek.

Sose volt még ilyen jó

Magyarország és Szerbia között soha sem volt még ilyen jó a kétoldalú együttműködés, mint most - mondta el Szijjártó Péter külügyminiszter. Ezt a gazdasági mutatók is megerősítik szerinte. A két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladta az 1,7 milliárd eurót. Szijjártó elmondta, hogy szeretnék tovább növelni a Szerbiába kimenő magyar exportot, és szeretnék szorosabbra fűzni a határ menti gazdasági együttműködést.

Az Exim Bank egy 45 millió eurós hitelkeretet hoz létre, hogy segítse mindezt - tudtuk meg. A külügyminisztérium Újvidéken és Szabadkán is irodát akar nyitni. Július végén pedig újra megnyitják a Röszke és Horgos közötti régi határátkelőt, amit a jövőben további átkelők követnek majd, valamint egy Budapest - Belgrád vasútvonal.

Agyonütni sem lehet őket

"Önöket agyonütni sem lehet" - méltatta a szerb gazdaságot Orbán Viktor. Szerinte a mostani szerb kormány a nemrég lezajlott stabilizáló programmal bizonyított. Aki túlél egy ilyen programot, az bizakodva nézhet a jövőbe - mondta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök a szerb-magyar üzleti fórumon Fotó: Bielik István - Origo

A magyar politikai stabilitás is adva van Orbán szerint, csak Magyarországon a logikával ellentétes módon lehet ezt lemérni. Az ember azt hinné, hogy minél jobb a helyzet, annál nagyobb a csend. Magyarországon viszont minél nagyobb a politikai stabilitás, annál hangosabb az ellenzék. Márpedig az ellenség mostanában nagyon hangos.

Vannak azért nehéz pillanatok

Idén van olyan először, hogy a jövő évi költségvetést már idén július 1-jén elfogadta a parlament, már most mindenki tudja, mi lesz 2016-ban, és mindenki elkészítheti a saját üzleti tervét - mondta a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor: "Önöket agyonütni sem lehet" Fotó: Bielik István - Origo

A személyes kapcsolatok nagyon fontosak a politikai szintű együttműködéseknél, mondta Orbán. Szerinte ezen a téren kiváló a helyzet Magyarország és Szerbia között. Orbán és Alekszandar Vucsics szerb miniszterelnök a szerdán átvették a közeljövő lehetséges forgatókönyveit, és arra jutottak, hogy akkor is megmarad a jó viszony, ha jelentős változások történnek. Orbán elismerte, hogy a

de a kérdés kezelése nem távolíthatja el a két országot.

Huge!

Tavaly 3,6 százalékos volt a gazdasági növekedés Magyarországon, és Orbán idén is 3 százalék fölé saccolja. A miniszterelnök elmondta, hogy

a kormány most azon dolgozik, hogy kitalálja, hogyan lehetne a 3 százalék körüli növekedést 5 százalék körülire emelni.

Szerinte az már önmagában is jó hír, ha egy kormány ilyesmin gondolkozik. A rossz hír, hogy még nincs meg a válasz.

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök Fotó: Bielik István - Origo

Orbán megkérdezte Vucsicsot a szerb gazdaság növekedési potenciáljáról, és azt a választ kapta, hogy "Huge!".

Nehogy úgy járjanak, mint a magyarok

Magyarországnak nincsenek imperialista hagyományai, és a magyarok nem akarnak olyasmit megszerezni, ami nem az övék, és nem akarnak sehol úgy gazdasági előnyt szerezni, hogy közben a helyieket zavarja ez. A miniszterelnök ezért minél szélesebb támogatást kér a szerbiai privatizációhoz. Orbán nem akarja, hogy a szerbek ellenségesen nézzenek a magyar befektetőkre, és nem akarja, hogy Szerbia arra a sorsa jusson, mint Magyarország, ahol a privatizáció olyan rosszul sült el, hogy az államnak egy csomó mindent vissza kellett vásárolnia.