Nem lesz az egészségügyben életpályamodell

Szőcsi Izabella ápolónő dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI munka közben SZEMÉLY Nyíregyháza, 2015. május 12.
Szőcsi Izabella szakápoló megméri egy beteg vérnyomását a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Eze
Nyíregyháza, 2015. május 12. Szőcsi Izabella szakápoló megméri egy beteg vérnyomását a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az egészségügyben nem lehet életpályamodellt kidolgozni, mert annak egységes megvalósítása a különböző foglalkoztatási jogviszonyok miatt lehetetlen. Az orvosok és a szakdolgozók esetében külön-külön kell megállapodni, ami egy hosszú távú bérmegállapodást jelentene, mondta Zombor Gábor az egészségügyért felelős államtitkár.
Vágólapra másolva!

Azt a tárca is érzékeli, hogy az ágazatban dolgozók elégedetlenségének legfőbb oka egyértelműen a bizonytalanság, "nem látják, mi lesz a következő lépés". Problémát okoz az is, hogy a kapott bérkiegészítések eddig nem épültek be az alapbérbe, ez azonban jövő januártól megváltozik.

Nem érkezett felkérés

Zombor Gábor beszélt arról is, hogy a szerdai két egészségügyi demonstráción nem lesz ott, hiszen mint mondta - a májusi ágazati tüntetésen ott volt. Hozzátette: májusban felkérték, hogy vegyen részt, most azonban nem érkezett ilyen felkérés.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy minden, a hatáskörébe tartozó kérést, amely az ágazati egyeztetéseken elhangzott, teljesítette a kormány, vagy elindult azok megvalósítása.

Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár májushoz képest nem tud újat mondani Fotó: Polyák Attila - Origo

A kórházadósságról szólva az államtitkár elmondta, jelenleg egyhavi finanszírozás hiányzik a kórházak költségvetéséből, április 1-jéig a lejárt szállítói tartozásokat kiegyenlítették, ez 60 milliárd forintot tett ki.

Fertőzőosztály Szentesen

Zombor Gábor elmondta azt is, hogy a bevándorlással kapcsolatban eddig nem merültek fel pluszigények az egészségügyi ellátásban, azonban elővigyázatosságból a szentesi kórházban új fertőzőosztály megnyitását kezdeményezték.

- nyomatékosította.

Nem OPNI, Sportkórház?

Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének tájékoztatása szerint az új budapesti kórházat a kapacitásokat nézve Budán kellene létrehozni, azonban várják még a Fővárosi Közgyűlés álláspontját a kérdésben - tette hozzá. Egyelőre több javaslat látszik a megvalósításra - mondta a miniszter, ezek között említett egy esetleges zöldmezős beruházást, egy félkész épület befejezését (vélhetően a Sportkórház épületéről van szó), vagy egy meglévő intézmény rekonstrukcióját. A leendő kórházra szánt költségvetési forrás attól is függ majd, hogy melyik elképzelést valósítják meg.

A Semmelweis-napon a kórházakban csak ügyelet van Forrás: MTI/Balázs Attila

Korábban felmerült, hogy Tarlós István főpolgármester és a kerületi polgármesterek többségének támogatását is élvezi az a javaslat, amely szerint Budán, az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet helyén épülne fel a kormány által tervezett új egészségügyi központ.

Július 1-je az egészségügyben dolgozók ünnepe. A Semmelweis-napon nem az orvosok és az ápolók nem dolgoznak, a patikák sem nyitnak ki, a kórházakban csak ügyelet van, a háziorvosi rendelők is zárva tartanak.