Máris módosul a csok

szigetelés, Fűtés, takarékoskodás, illusztráció
Budapest, 2010. október 7. Bárdos Zsolt, az Alternatív Energia Centrum munkatársa hőkamerás felvételeket készít egy családi házról. A hűvösebb idő beálltával egyre több ház és lakástulajdonos igényli, hogy az ingatlanjáról hőtérkép készüljön. A hőkamerás vizsgálat során készített hőtérkép pontosan megmutatja a hőszigetelés esetleges hibáit. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Július 1-jén jelent meg, de máris módosították a családok otthonteremtési kedvezményét. Az energiabesorolásnál történt változás.
Vágólapra másolva!

Mától érvényes a csok. Július elsejétől használt lakás vásárlására is jár a korábban szocpolnak nevezett vissza nem térítendő állami támogatás.

Megjelent és már módosítják is

Amennyiben "C" energetikai besorolásnál rosszabb minősítésű családi ház vásárlásához kér valaki családok otthonteremtési kedvezményét, igazolnia kell, hogy a hatóság 2013. január elsejét követően nem írt elő a házra javítási kötelezettséget, annak életveszélyes állapota miatt - egyebek közt ezt tartalmazza a lakástámogatási kormányrendelet szerdától hatályos módosítása.

Energetikai besorolás Forrás: www.e-epites.hu


A bemutatandó hatósági igazolás nem lehet 30 napnál régebbi.

Egy másik módosítás szerint a csok akkor is igényelhető másik lakás vásárlására, ha a család tulajdonában lévő lakás bontását a hatóság elrendelte, illetve engedélyezte.

A hőkamerás vizsgálat során készített hőtérkép pontosan megmutatja a hőszigetelés esetleges hibáit Forrás: MTI/Balaton József

A lakásépítésre, illetve -vásárlásra adható, vissza nem térítendő állami támogatás július elsejével úgy alakult át, hogy a családok otthonteremtési kedvezménye meglévő használt lakás bővítésére, valamit használt lakás vásárlására is felhasználható a továbbiakban.

2012 januárja óta a lakások eladása előtt az eladónak kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. A tanúsítvány ára egy átlagos lakás esetében harmincezer forint körül van.