Nincs még vége a pénzügyi válságnak

felhő fellegek ború veszély kockázat rossz armageddon befektetés kilátás
Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb tekintélyű amerikai jegybankár szerint egyáltalán nem mondható még el az, hogy vége lenne a pénzügyi válságnak. Sok teendő van még, egyáltalán nem szabad már hátradőlni.
Vágólapra másolva!

Fő a józanság

- figyelmeztetett Stanley Fischer, az amerikai jegybank alelnöke a CNBC tudósítása szerint.

A neves szakember szerint még egyáltalán nem látni azt, hogy egy szekuláris, azaz tartós gazdasági stagnálásban vagy egy hitelezési szuperciklusban van-e a világgazdaság.

Egy lehetséges jövőbeli krízishelyzet könnyedén táplálkozhat abból, hogy

a sikeres reformok képzete kényelmessé teheti a döntéshozókat a kockázatokkal szemben

- fejtette ki aggodalmát Fischer egy Torontóban megtartott nemzetközi pénzügyi konferencián.

A szabályozások ellenzői

A jegybankár szintén figyelmeztetett, hogy a bankárok újra egyre hangosabban próbálnak ágálni a szigorúbb szabályozás ellen, és úgy tűnik, néhol még sikereket is érnek el.

A bankárok gyakorta hangoztatják, hogy a krízis már a hátunk mögött van, sőt nekik már az előző válsághoz sem volt közük

- mondta el Fischer a hallgatóság részére. A szakember hangsúlyozta, hogy az ilyen félrevezető megnyilvánulásokat bűntetni kellene.

Stanley Fischer, az amerikai jegybank alelnöke Forrás: Brendan McDermid | Reuters

Mit tehetnek a kormányzatok?

Az egyáltalán nem biztos, hogy a kormányok rendelkeznek mindazon eszközökkel, amellyel meg lehetne akadályozni minden pénzügyi válságot. Ugyanakkor az amerikai FED a kamatpolitikájával tud küzdeni a pénzügyi instabilitás ellen.

A válság utáni mutatók és számítások szerint az amerikai jegybank QE-programja jól vizsgázott

- ragadta meg az alkalmat Fischer, megvédve a Bernanke-rezsim munkáját.

A FED alelnöke egy múlt heti interjúban kifejtette, hogy az amerikai jegybank egyáltalán nem árul zsákbamacskát a kamatemelés időpontját illetően, a lépés egyáltalán nem érheti majd váratlanul a piaci szereplőket. Persze a szigorítás megnövelheti az árfolyamok ingadozását, de összességében kezelhető lesz a helyzet. A legvalószínűbb határidős árazások alapján decemberben kerülhet sor a monetáris szigorításra.

Sokat kell még dolgozni

A világgazdaság továbbra is lassú növekedés elé nézhet, köszönhetően annak is, hogy a pénzügyi rendszerben és a gazdasági növekedésben korábban erősen megrendült a bizalom. A jövőre vonatkozóan pedig úgy látja Fischer, hogy a szabályozott pénzügyi rendszer résztvevőinek és a szabályozó hatóságoknak keményen együtt kell dolgozniuk, hogy csökkentsék a jövőbeli válságok gyakoriságát, illetve hatását.