Drága megegyezés született

A man shakes hands with a robotic prosthetic hand in the Intel booth at the International Consumer Electronics show (CES) in Las Vegas
A man shakes hands with a robotic prosthetic hand in the Intel booth at the International Consumer Electronics show (CES) in Las Vegas, Nevada January 6, 2015. REUTERS/Rick Wilking
Vágólapra másolva!
Immár hivatalosan is megerősítették az eddigi pletykákat: az Intel 16,7 milliárd dollárért felvásárolja az Altera nevű chipgyártót. Az Altera részvények 6 százalékos pluszban tartózkodnak.
Vágólapra másolva!

Az Intel hétfőre időzítette a cég történetének eddigi legnagyobb felvásárlását, hisz 16,7 milliárd dollárért megvásárolja az egyik kisebbik riválisát, az Alterát - derül ki a CNBC írásából. A cég részvényeire vonatkozó felvásárlási ár 54 dollár lesz, a vételárat pedig részben készpénzből, részben pedig vállalati kötvények kibocsátásából finanszírozza a cég.

A felvásárlási pletykákat legelőször még a The Wall Street Journal kezdte el megszellőztetni március 27-én, akkor még 34-35 dollár körül járt az árfolyam. Azóta több mint 40 százalékot emelkedtek a részvények, a mai bejelentéssel pedig már 6 százalékos pluszban 51,80 dollárnál jár a jegyzés. Az Intel részvények pedig 2 százalékos mínuszban tartózkodnak.

Altera napi bontású árfolyamgrafikon és a hírek beépülése az árfolyamba Forrás: Investing.com, Investor.hu

Ezt nyeri az Intel

Az Intel lépése tovább növeli az amúgy is folyamatban lévő konszolidációt a félvezető iparágban, mely a bevételek és a nyereség növelését, illetve új piacok megszerzését célozza. A tranzakcióban résztvevő cégek eddig is partnerek voltak, hisz 2013 óta az Intel gyártja az Altera néhány termékét, mely a chipek megtervezéséért volt felelős.

Magasabb frekvenciára kapcsolhatnak az Intel-chipek Forrás: http://www.b2bnn.com/

Az Intel számításai szerint a felvásárlás 6-9 hónapon belül lezárulhat, sőt azután már az első évben lehet EPS-, illetve szabad cash flow-növelő hatása - közölte a cég a Marketwatch írása szerint. menedzsment. Ha igazak lesznek a mostani várakozások, akkor a kisebbik rivális felvásárlásával az Intel értékesítése 2016-ban 8,5 százalékkal növekedhet az eddigi 4,7 százalékos várt érték helyett. Az Altera beolvasztásával az Intel, mint a világ legnagyobb chipgyártója olyan technológiákhoz is hozzáférhet, amelyekkel ott tud lenni az okostelefon és tablet piacon, ezáltal pedig nagyobb fedezettel rendelkező termékeket is elő tud állítani.

Érdekesség

Ez a felvásárlás az idei év harmadik legnagyobb tranzakciója a chip-szektorban. Múlt héten jelentették be az iparág eddigi legnagyobb volumenű üzletét, tudniillik az Avago Technologies 37 milliárd dollárért megvásárolja a Broadcom Corp-ot. A kaliforniai székhelyen működő Altera áprilisban még visszautasította az Intel hasonló, 54 dolláros részvényenkénti felvásárlási ajánlatát - állítják az ügyhöz közel álló források.