Valami történt a gázdíjakkal

sárga csekk
A legtöbb cég díjemelkedéssel kalkulál
Vágólapra másolva!
Tizenkét hónap alatt 26 milliárd forinttal mérséklődött a fogyasztók rezsitartozása. A gáz- és a villanyelmaradások jelentősen, tízmilliárdos összegben csökkentek, a távhődíjhátralék másfél milliárddal lett alacsonyabb. Az adósságok negyven százalékának megfizetésére ugyanakkor legalább egy éve várnak a szolgáltatók. A megoldás a családi csődvédelem lehet.
Vágólapra másolva!

Egy esztendő alatt ötödével csökkent a lakosság rezsitartozása – közölte meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalt. Tavaly március elején még összesen 120 milliárd forintot tett ki a fogyasztók gáz-, villany- és távhőelmaradása, az idén tavasszal azonban jóval kisebb értéket mutatott a regiszter. Három hónappal ezelőtt a lakosság együttes hátraléka kevéssel haladta meg a 94 milliárd forintot – írja a Napi Gazdaság.

A gázelmaradást fizették be a legtöbben

A legnagyobb gondot a gázszámlák befizetése jelenti a lakosságnak, az együttes tartozás itt a 44 milliárdot is túllépte. Az egy év alatt a nyilvántartott földgázelmaradás csökkent a legnagyobb mértékben. Eközben a távhődíjak okozzák a legkisebb gondot a fogyasztóknak, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy ennél a rezsielemnél 18 milliárd forint szerepelt a márciusi tartozás-kimutatásban.

Milliárdokat fizettünk vissza Forrás: MTI/Soós Lajos

A csődvédelem lehet a megoldás

Az egyéves, vagy annál is régebbi gáz-, villany- és távhőtartozások együttes értéke márciusban megközelítette a 37 milliárd forintot. Vagyis a hiányzó befizetések negyven százaléka már jó ideje nem futott be a szolgáltatókhoz.

A fizetési nehézséggel küzdő adósoknak nem csak egy tartozásuk van: a bank mellett a rezsicégek is gyakran követelnek különféle összegeket az érintettektől – mondta Rétvári Bence, a KDNP alelnöke. A politikus hozzátette: a kisebbik kormánypárt a társadalom adósságainak, így a rezsielmaradások jellemzőinek áttekintése után dolgozta ki a családi csődvédelem tervezetét.