Soros megosztotta vízióját az ukrán válság kimeneteléről

Soros György, magyar származású amerikai üzletember
Vágólapra másolva!
Az Európai Unió komoly válaszúthoz érkezett. Azt, hogy mi lesz a következő öt évben, az elkövetkezendő 3-5 hónap döntései fogják meghatározni  - mondta el a legendás befektetési szakember, Soros György a Marketwatch hasábjain közölt véleménycikkében.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió évről évre sikeresen átverekedte magát a szembejövő nehézségeken, de most két komoly válsággóccal kell szembenéznie egyszerre: Ukrajna és Görögország. A hosszan elnyúló görög drámát minden fél rosszul kezelte az elmúlt években, és az érzelmek túl magasra hágnak mostanra. De Ukrajna teljesen más, ez egy fekete-fehér helyzet. A Putyin által vezetett Oroszország agresszorként lépett fel az ország ellen, és Ukrajna védekezésre szorult: védi saját magát és az európai elven épülő értékeket.

Ennek ellenére az EU úgy bánik Ukrajnával, mintha egy másik Görögország lenne, ami egy totálisan rossz megközelítés, és ennek megfelelően káros eredményre vezethet. Putyin egyre inkább fölénybe kerülhet Ukrajnában, és az Európai Unió pedig annyira belemerül a görög ügybe, hogy közben alig foglalkozik az ukrán helyzettel. Ez pedig a pénzügyi és politikai rendszer összeomlásához vezet, destabilizálva az országot, ami amúgy az orosz elnök célja is lehet Soros szerint.

Soros György, magyar származású amerikai üzletember Forrás: AFP/Axel Schmidt

Az ukrán helyzet súlyossága pedig csak egyre fokozódik. A hrivnya árfolyam pár nap leforgása alatt 50 százalékot veszített értékéből februárban, és az ukrán jegybanknak jelentős pénzeket kellett belepumpálnia az ottani bankokba, hogy megmentse a pénzügyi rendszert. A helyzet február 25-én csúcsosodott ki, amikor a központi bank importkorlátozásokat vezetett be, illetve 30 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot.

Ezen folyamatok miatt megingott a bizalom, az ukrán bankrendszer veszélybe került, sőt azon vállalatok is, amelyek kemény valutában (például dollár) adósodtak el. Könnyen lehet, hogy az IMF is alulbecsülte ennek költségeit, ami már eleve megnehezíti az ukránok által elfogadott IMF program véghezvitelét. De a többi EU tagország sem mutat hajlandóságot arra, hogy Ukrajnának hitelezzen, hisz mindenki a saját fiskális problémáival foglalkozik. Mindezek eredményeként Ukrajna továbbra is ott táncol a szakadék szélén.

Milyen kimenetelek lehetnek Soros szerint?

  • Az egyik lehetséges jövőkép szerint Putyin eléri célját, és az ukrán ellenállás összeomlik. Ebben az esetben akár 2 millió menekült áraszthatja el Európát. Sokak szerint ezzel beindulna egy második hidegháború. Ez lenne a lehető legrosszabb kimenetel, hisz Európa területe az orosz és amerikai csatározások színtere lenne, akár további széthúzás jellemezné az EU-t, sőt jelentősen csorbulna az Unió világpolitikában betöltött szerepe (pláne, ha még a görögök is kilépnének az eurózónából).
  • Egy sokkal valószínűbb forgatókönyv szerint az EU valahogy átküzdi magát a helyzeten, Ukrajna nem omlik össze, de újra az oligarchák veszik át a hatalmat, visszatérve a régi rendhez. Putyinnak még ezen eredmény is megfelelhetne, bár ez közel sem lenne oly’ biztos győzelem, hisz ez is egyfajta hidegháborús helyzethez vezetne, amit az oroszok elveszítenének, ugyanúgy, mint az elsőt. Pláne, ha az olaj nem emelkedik vissza 100 dollár környékére, mert különben pár éven belül jelentősen megcsappanhat Oroszország devizatartaléka.
  • Sorosnak van még egy elképzelése, amelyet csak az „Európai Unió tragédiájának” hív, amikor is az Európai Unió teljesen elveszti Ukrajnát. Ebben az esetben az Uniónak sokkal több pénzt kellene arra költeni, hogy magát megvédje, mint amit most arra költhetne, hogy megmentse Ukrajnát.
  • Viszont van még egy reményteli forgatókönyv, mely szerint Ukrajna meg tudja magát védeni és talpon marad. Ehhez nyilván szükség van külső segítségre (nem katonai). De egy ilyen megoldás lehetne a legkívánatosabb mindenki számára

- fejezi be Soros György a Marketwatchon közölt cikkében.