Vágólapra másolva!
Nem tudták szépen zárni az év első három hónapját az amerikai tőzsdék. Ma Ázsiában vegyes a hangulat, Kínában ugyanakkor tovább folytatódik az emelkedés.
Vágólapra másolva!
  • Nem javult a japán nagyvállalatok üzleti bizalma a ma hajnalban napvilágot látott tankan index szerint, pedig sokan azt várták az elemzők közül, hogy a gyengébb jen javít a hangulaton. A hírekre először erősödni kezdett a jen a dollárral szemben, de azóta gyakorlatilag visszakapaszkodott a 120-as szint közelébe az USDJPY árfolyama. A Nikkei eséssel kezdte a napot aztán a kereskedés vége felé haladva ledolgozott már valamennyit mínuszaiból.
  • Kínából feldolgozóipari adatok érkeztek, a hivatalos kormánystatisztikák szerint a márciusi PMI visszatért a bővülést jelentő 50 pont fölé (50,1 pont), míg az HSBC felmérése szerint a vártnál jobb lett a makroadat (tény: 49,6 pont, várt: 49,3 pont). Ezek után nem véletlen, hogy a hongkongi és a sanghaji tőzsdeindex is szép pluszban van.
  • Nem sikerült jól zárniuk a negyedévet az amerikai tőzsdéknek, a főbb indexek egy százalék körüli mínuszokkal fejezték be a márciust. A befektetők talán már egy gyengébb jelentési szezonra készülhetnek, legalábbis egyesek ezzel is magyarázták a tegnapi mínuszokat.
  • A tegnapi makroadatok vegyesen sikerültek, a Case/Shiller lakásárindex minimális növekedést mutatott, ellenben a Chicagói üzleti bizalmi index gyengébb lett a vártnál. Ugyanakkor a fogyasztói bizalom erősebb értéket mutatott a szakértői konszenzusnál.
  • A Kansasi Fed elnöke, Esther George szerint a stabil gazdasági növekedés abba irányba mutat, hogy a jegybank visszavegyen a monetáris lazításból, amit korábban nyújtott az amerikai gazdaságnak. A kamatemelésről nyilatkozva elmondta, jobb ha hamarabb teszik meg, mint később. Az EURUSD árfolyama ma reggel az 1,077 körül ingadozik.
  • Ma az európai tőzsdék ismét mínuszban kezdhetik meg a napot a határidős indexek szerint, amit a továbbra sem megoldott görög helyzet is befolyásolhat. Érdekesség, hogy Warren Buffett egy tegnapi CNBC interjúban beszélt arról, hogy ha Görögország kilépne az eurózónából, az nem biztos, hogy rossz lenne az eurónak.
  • A magyar tőzsdén sem volt örömünnep, főleg a Richtert találták meg az eladók, a gyógyszerrészvény ugyanis több mint három százalékot esett, és ezzel 3850 forinton zárt. Pedig fontosabb vállalati hír nem látott napvilágot, és Oroszországból sem érkeztek negatív hírek. A forgalom az elmúlt 3 hónap átlagának több mint kétszerese volt.
  • Baumstark Mihály az OTP Igazgatóságának tagja tegnap tőzsdén kívüli ügyletben, nettó 95,55 százalékos átlagárfolyamon 125 darab (1000 euró névértékű) OPUS kötvényt vásárolt. Ettől külön közleményben pedig az olvasható, hogy Michnai András a Felügyelőbizottság tagja 4215 darab OTP részvényt vásárolt a javadalmazási politika keretében.
  • 20 dolláros lett a GoDaddy (NYSE: GDDY) IPO-ára, így 460 millió dollárnyi forrást szerzett a társaság. Ez valamivel meghaladja a korábbi 17-19 dolláros sávot, ugyanakkor az első kötés árfolyama még a 20 dollárnál is jóval nagyobb lehet. A kereskedés ma kezdődik majd a részvényekkel, melyek a KBC Equitas ügyfelei számára is elérhetőek a New York-i tőzsdén.
  • Hamarosan tőzsdére érkezhet az Etsy is, a korábban pletykált 100 millió dollár helyett pedig akár 260 millió dolláros IPO is jöhet, tekintve a tegnap benyújtott dokumentumban lévő 14-16 dolláros sávot. Ezzel az internetes piacteret biztosító Etsy közel 2 milliárd dolláros cég lehet a tőzsdén, a Roadshow pedig már ma elkezdődik.