Nem is kért csődöt a Quaestor, amikor azt mondta

a Quaestor értékpapír forgalmazó cég a csődvédelem bejelentése után.Kisbefektetői pánik a pesti belvárosi Báthori u. fióknál.
A Quaestor-üggyel csúcsosodott ki a botrány
Vágólapra másolva!
Nem akkor, amikor azt bejelentették, hanem csak 10 nappal később kért hivatalosan is csődvédelmet a Quaestor kötvénykibocsátó kft.-je. A társaság március 9-én tudatta egy közleményben a nyilvánossággal, hogy öncsődöt jelent. A kifizetések le is álltak, hiába álltak hatalmas sorok az irodák előtt.
Vágólapra másolva!

Az Quaestor leánycége nem március 9-én, hanem hivatalosan csak március 19-én juttatta el a cégbíróságnak a csődvédelmi kérelmét – írja a Mno.hu egy károsultnak kiállított igazolásra hivatkozva. A dátumok azért lehetnek fontosak, mert a közben eltelt tíz nap alatt a cég vezetőinek akár arra is lehetőségük lehetett, hogy a vállalkozás vagyonát kimenekítsék. A csődvédelem napjáig ugyanis a cég akár kifizetéseket is indíthatott.

Forrás: Origo

Elkoboznák a vezetők magánvagyonát

Már a jövő héten megszülethet az a törvény, amely alapján egy vagyonalapba vonnák be a brókerbotrányban érintett cégek vagyontárgyait. A miniszterelnök azt mondta, ezzel a brókerbotrány károsultjainak kártalanítását segítenék, az a cél, hogy a felelősök ne menekíthessék ki a vagyonukat.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn benyújtja, a parlament pedig akár már jövő kedden elfogadhatja azt a törvényt, amely szerint a brókerbotrány felelősei a vagyonukkal felelnek az általuk okozott kárért.

Nem kért hivatalosan csődvédelmet március 9-én a Quaestor Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A miniszterelnök az M1-nek "hatalmukkal visszaélő brókerekről", könyvvizsgálókról és felügyelőbizottsági tagokról beszélt, és pénzügyi hatalommal való visszaélést emlegetett. Orbán Viktor azt mondta, ha a parlament jövő kedden elfogadja a javaslatot, egy napon belül megszülethetnek a végrehajtási rendeletek, amelyek alapján azonnal megkezdődhetnek a zárolások.

DK: Szelektív számonkérés

A Demokratikus Koalíció szerint a javaslat futni hagyná a felügyeleti szervek fideszes klientúráját, azokat az embereket, akik tavaly 70 milliárd forintos kötvénykibocsátást engedélyeztek a Quaestornak és akik még idén februárban sem találtak hiányosságokat a 150 milliárd forintot eltüntető brókercégnél.

A Demokratikus Koalíció szerint a Rogán által bejelentett törvényjavaslat a bizonyíték a brókerbotrány fideszes mivoltára. A DK szerint ha nincs takargatnivalója a korábban ellenőrzéseket végző, de hiányosságokat nem találó Windisch Lászlónak, az MNB felügyeletért felelős alelnökének, Matolcsy György jegybankelnöknek és Szász Károly PSZÁF-elnöknek, akkor semmilyen akadálya sincs az ő magánvagyonuk zárolásának az esetleges érintettségük felmerülésekor.

Visszamenőleges elszámoltatás

A Jobbik azt javasolja, hogy a politikusokat, bankvezéreket, brókerházak vezetőit visszamenőlegesen is el lehessen számoltatni. Volner János, a párt frakcióvezető-helyettese azt mondta, vegyes érzelmekkel fogadta, hogy a Fidesz megszigorítaná a banki vezetők, brókerházak vezetőinek felelősségre vonását. Bírálta, hogy 2010 novemberében az erre irányuló javaslatait nem támogatták kormánypárti és szocialista politikusok a parlamentben.

Az ellenzéki politikus a Quaestor-üggyel kapcsolatban azon aggályának adott hangot, hogy a "nagyhalak megússzák", ezért azt sürgette, hogy a nagy értékű, vagyon elleni bűncselekmények elkövetőit - ha a közösségi tulajdont károsítják meg - a rendszerváltásig visszamenőleg el lehessen számoltatni. Volner János hozzátette: tudja, hogy ezzel kapcsolatban vannak jogi aggályok, de a társadalom igazságérzetének kielégítését fontosnak tartja.

Feljelentést tett az MLP

A Magyar Liberális Párt ismeretlen tettesek ellen hanyag kezelés gyanújával tett feljelentést a "Quaestor-botrány miatt" . Indoklásként azt írják, hogy a Quaestor felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank látta el, de a napvilágot látott információk szerint a jegybank nem vette észre, hogy a vállalati kötvénypiacon megjelent 150 milliárd forintnyi nem engedélyezett kötvény.

Amennyiben ezt a felügyeleti szerv munka- és feladatkörében észlelte volna, akkor nagy valószínűség szerint meg lehetett volna előzni, hogy ma több ezer károsultja legyen "a Quaestor csődjének" - teszik hozzá. Az MLP úgy véli, a felügyeleti szervnél kötelességük elhanyagolásával, gondatlan megszegésével ismeretlenek nagy vagyoni hátrányt okoztak.